Маслото от ела се използва при производството на фармацевтични препарати, в козметиката и в рецептите на народната медицина.

Еловото масло – това е етерично масло, което се добива от млади клонки или иглички на елха, най-често бяла. Благодарение на свойствата на съдържащите се в него вещества , то се използва в традиционната и в народната медицина като тонизиращо, общоукрепващо, бактерицидно, отхрачващо и успокояващо средство.

Широкият спектър на неговото приложение дава възможност да се направи извод, че маслото от ела е универсален лечител.

Маслото от ела в традиционната медицина

В конвенционалната медицина през втората половина на миналия век това масло е било използвано като ценна фармакологична суровина. Най-известните негови компоненти са камфорът и производните му.

От тези вещества се произвеждат разтвори за инжектиране, камфорно масло, спирт, мехлем, разтвори на камфор и на салицилова киселина. Камфорът влиза в състава на препарати в множество компоненти.

Лекарствата, произведени на основата на камфор, се използват за лечение на заболявания на дихателните пътища, за активизация на обменните процеси в сърдечния мускул /миокарда/.

Камфорът се използва при сърдечна недостатъчност, артрити, при отравяния със седативни препарати и като антисептично и обезболяващо средство.
От шишарките на елата, които съдържат етерично масло, се добиват галенови препарати – тинктури и отвари.

Маслото от ела в народната медицина

Това етерично масло е известно средство за бързо лечение на настинка и грип. При първите признаци на простуда се препоръчва вземането на гореща вана с елхово масло, а също се използва за инхалации при кашлица.

За приготвяне на „противопростудна“ вана, добавете няколко капки елово масло във вода с температура от около 39 градуса.

Във ваната се престоява 15-20 минути, а след това е необходимо увиване в топло одеяло, масаж на стъпалата с маслото и слагане на вълнени чорапи.

Между впрочем ваната с добавено елово масло е подходяща и за снемане на напрежението.

За борба с кашлицата се капват 5 капки от маслото в съд с гореща вода и диша се известно време от парата, която излиза от съда като главата трябва да бъде увита с кърпа.
Елховото масло се използва и като средство за по-бързо заздравяване на рани и против изгаряния.

За профилактика на рани от залежаване, при малки рани и изгорени зони по кожата е достатъчно да се постави на увреденото място салфетка, напоена с етеричното масло. Но това средство не е препоръчително за използване при сериозни изгаряния и за рани с голяма площ.

Елховото масло може да де използва за приготвяне на мехлеми за обработка на мокра екзема. За тази цел етеричното масло се смесва с някаква друга мазнина, без значение какво, в съотношение 1 към 2 или 4 към 7. Засегнатите зони на кожата е необходимо да се мажат 2 пъти дневно за период от 8 до 24 дни.

Разпръскването на елхово масло в помещенията е начин за профилактика на разпространението на патогенни микроби.

Съществуват много други народни рецепти, които са на основа на масло от ела и са показни за различни заболявания. Както по-горе посочихме, елховото масло е универсален лечител.

Особености при използването

В чист вид и в големи количества еловото масло може да предизвика раздразнение на кожата. Принципно то следва да се изпълва за кратък период от време и от само върху засегнатите участъци на кожата.