В един прекрасен ден можете да установите, че краката ви значително са увеличили обема си и отказват да влязат в новите ви сандали.

Какво представляват отоците? Според научното определение, това е излишно натрупване на течности в тъканите.

Организмът на човека се състои на 70% от вода. Около 2/3 от нея се намира вътре в клетките, а 1/3 в междуклетъчното пространство. Увеличаването на обема на течностите в междуклетъчното пространство всъщност представлява оток.

Различават се местни и системни отоци. Първите са свързани с определен орган или с участък на съдово русло. Това се случва, например, при заболявания на лимфните съдове или на вените на долните крайници, при алергичен оток на лицето.

Генерализираното подуване се съпровожда от подуване на тъканите на тялото и най-често се дължи на заболявания на сърцето, бъбреците, стомашно-чревния тракт.

Системното подпухване става забележимо при натрупване в организма на 3 и повече литра течности, най-често в резултат на задържането на соли и вода от бъбреците.

Във всеки случай, подуването сигнализира, че у човек протича някакъв патологичен процес и е дошло времето да му се обърне внимание. Има множество причини, поради които възникват отоците. Ще разгледаме няколко от тях, които са и най-разпространените.

• Проблем с кръвното налягане

Една от причините за поява на подуване е повишеното налягане в най-тънките кръвоносни съдове – капилярите. Другата причина е свързана с намаляване на концентрацията на в кръвната плазма на белтъците, особено на албумини.

Това води до намаляване на осмотичното налягане и на количеството и до излив на течност от кръвния поток в тъканите. Образуването на отоци е обусловено също и от повишена пропускателна способност на капилярите, развиваща се като последствие от токсично увреждане или възпаление.

За лечение на тези заболявания трябва да се потърси лекарска помощ.

• Заболявания на вените

Отоците неминуемо съпътстват възпалителните заболявания на вените на краката – флебит или тромбофлебит. За тези патологии е характерно почервеняването на краката и болезнените усещания както в покой, така и допир.

Ако пищялите на човек редовно се подуват, но не се зачервяват, това е признак за развитие на разширени вени. Венозните отоци са меки на допир, кожата при докосване е топла,понякога със синкав оттенък.

За щастие, краката могат да оттичат и „просто така“, поради горещото време или от умора.

Но в такъв случай подуването на долните крайници е с нередовен характер – достатъчно е човек да си легне и да вдигне краката по-високо от сърцето, да ги накисне в хладка вода и оттокът изчезва и повече не се появява, поне до следващото прегряване или умора.

• Алергия

Алергичните отоци могат възникнат във всяка една част на тялото. Те са плътни при допир и са съпроводени от сърбеж и почервеняване.

• Сърдечна недостатъчност

Подуване на глезените – много тревожен сигнал, тъй като е признак на развиваща се сърдечна недостатъчност. Сърдечните отоци предшестват пристъпите на незадушаване.

• Проблеми с бъбреците

Ако бъбреците по една или друга причина не се справят със своят функция, излишните течности се акумулират в междуклетъчното пространство.

Борба с отоците

Ако подуванията не са свързани с някакво сериозно заболяване, то могат да помогнат следните препоръки. На първо място следва да се ограничи употребата на лютива и мазна храна, а също и на течности преди сън. В хранителния режим на хора с отоци следва да присъстват храни, приготвени на пара.