Меланома

Калина
Написана от Калина август 8, 2014 09:47

Меланома

Акценти:

 • Какво представлява?
 • Как да се предпазя?
 • Как да лекувам меланома?
 • Какви са причините?

Свързани:

Какво е меланома?

Меланома е злокачествен тумор, който се формира от пигментните клетки, наречени меланоцити. Притежават уникалната способност да произвеждат пигмента меланин и могат да бъдат открити в кожата, лигавицата, очите, надбъбречната жлеза и мозъка. Меланомът имат особената склонност да метастазира в началния си етап на развитие.

Резултатът от това разпространение е често преждевременна смърт. Честотата на този вид рак нараства експоненциално и е най-честата причина за смърт от заболяване на кожата.

Какви са симптомите?

Меланома най-често възниква при нормална кожа, но могат да се появят и от доброкачествено меланоцитенневус – белег или бенка по рождение.

Идентификаторите за потенциално злокачествени пигментирали лезии най-лесно се запомнят с първите 5 букви от английската азбука:

 • А – асиметрияот „Asymmetry“;
 • В – промяна в границите от „Border“;
 • C –промени в пигметацията от „Color“;
 • D – диаметър по-голямо от 0,6 см. от „Diameter“;
 • E – изменение в размера или формата от „Evolution“ ;

Меланомът може да се възпали и да кърви и от време на време лезиите да сърбят и да предизвикват силно парене – усещането е сякаш кожата ви изгаря. Накратко меланомът са най-често пигментирани, асиметрични по отношение на цвят и форма и са склонни да се увеличават или променят с течение на времето. Наличието или отсъствието на косменифоликули не е от значение.

Какви са причините за меланома?

Подобно на повечето ракови заболявания е съвкупност от генетични фактори и такива на околната среда. Разпространено е да се смята, че ултравиолетовите лъчи предизвикват мутации на меланоцитите и това е основният фактор, който е причина за кожните меланоми. Но фактът, че се появяват и по части на тялото, които не се излагат на слънчева светлина. Идентифицирани са гени, които предразполагат към възникване на меланоми при някои хора.

Лечение на меланома

Лечението започва с установяване на стадия на меланома. При първи стадий лезиите са тънки и няма метастази и прогнозите за пълно излекуване са много добри. Пристъпва се към хирургично отстраняване на туморната тъкан като се премахва и по преценка определена част от здравата тъкан. По-големите тумори или тези, които са образували метастази, са много по-трудни за лечение.

При меланоми, които са в междинен стадий и няма доказателства, че туморът се е разпространил, се прави биопсия на лимфните възли около тумора и се прави диагностика до каква степен е прогресирало заболяването. При тази процедура се инжектира оцветител и се прави проследяване на локалните лимфни възли, които снабдяват тумора. След като се идентифицират, те биват отстранени и се изследват от патолог дали меланомът се е разпространил и в тях. Липсата на метастази в тях е добър знак.

След като метастазите са обхванали и лимфните възли около меланоми или други тъкани, лечението става все по-трудно и сложно и рядко се постига излекуване. В такива случаи лечението се състои в лимфна дисекция в зоната на тумора, инжекции с интерферон, лъчетерапия, имунотерапия и системна химиотерапия.

Как да се предпазим?

 • Избягвайте излишните слънчеви бани;
 • Носенето на подходящо облекло, както и използването на ефективни слънцезащитни продукти е разумен начин за предотвратяване на кожните меланоми, както и на повечето видове рак на кожата и фотостареене.
 • Приемайте най-малко 1000 IU витамин Д дневно.
Меланома
4.5 (90.71%) 28 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 8, 2014 09:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи