Миома

Мария
Написана от Мария септември 29, 2014 22:18

Миома

Акценти:

  • Какво образувание е миомата?
  • Възможно ли е дълго време да остане незабелязана?
  • Къде се локализират миомите?
  • При всички жени ли се появяват?

Свързани:

Какво представлява миома?

Миома, наричана също фиброма, е най-честото доброкачествено туморно образувание на матката. Фибромите представляват тумори на гладката мускулатура на маточната стена. Възможно е да се развиват в самата стена на матката или да са прикрепени към нея.

Доброкачественото образувание може да доведе до обилно кървене при менструация, болка в таза и често уриниране. Фибромите могат да доведат и до други здравословни проблеми.

Тези доброкачествени образувания се появяват при до 50 % от жените и са една от основните причини за хистеректомия /хирургично отстраняване на матката/.

Фибромите възникват в мускулните тъкани на матката и e възможно да се развиват в маточната кухина /субмукозно/, в самата маточна стена /интрамускулно/ или на повърхността на матката в коремната кухина.

Въпреки че този вид тумори се означават като фиброми, този термин е подвеждащ, защото те се състоят от мускулна тъкан, а не от фиброзна тъкан. Медицинският термин на фиброма е лейомиома, разновидност на миомата или мезенхимен тумор.

Какви са симптомите?

В повечето случаи дори и големите фиброми не предизвикват никакви признаци и симптоми. Тези доброкачествени образувания често биват откривани случайно при гинекологичен преглед.

Когато жените усетят някакви симптоми, най-често те са следните:

• По-обилно менструално кървене, известно като менорагия. Понякога се образуват и кръвосъсирвания.
• Усещане за натиск върху пикочния мехур, което може да доведе до често уриниране и чувство за неотложност за освобождаване на пикочния мехур и рядко пълна невъзможност.
• Натиск върху ректума, което води до запек;
• Натиск върху таза, който се характеризира с усещане за пълнота в долната част на корема, също така болка в абдомена;
Увеличаване на размера на талията и изменения във формата на корема. Някои жени може да се наложи да носят дрехи с по-голям размер, но не защото значително са наддали на тегло.
Безплодие, което се определя като неспособност за забременяване след 1-годишни опити, при условие, че сексуалният партньор на жената отделя достатъчно сперматозоиди при еякулация.

Лечение на миома на матката

Начинът на лечение зависи от изявите на заболяването и оплакванията, нейната възраст, размера и разположението на лейомиомите. Също така се взема предвид и дали пациентката планира да има деца и нейното общо здравословно състояние.

В повечето случаи лечение не е необходимо, особено ако жената няма никакви симптоми или туморите са малки и жената и навлязла в менопауза. Необичайното вагинално кървене може да наложи извършването на хирургична процедура по отстраняване на ендометриума /маточната лигавица/.

Процедурата е по-известна като абразио или кюретаж. Ако не се открие злокачествено образувание, кървенето в повечето случаи може да се контролира с хормонална терапия.

Сред методите на лечение е активното наблюдение, то се състои в периодично наблюдение на размера и темповете на растеж на доброкачествения тумор и редовно проследяване за индикатори за развитие на рак. Ако жената няма симптоми като вагинално кървене или болки в таза и ако фибромата не се разраства бързо, може да не е необходимо никакво лечение.

При някои пациентки са необходими по-чести гинекологични прегледи, препоръчително е те да са на 6 месеца, за да се проверява за промени на фибромите.

Възможно ли е да бъдат предотвратени?

Жените трябва да се стремят да поддържат нормално телесното си тегло след навършване на 18-годишна възраст. С нарастването на телесното тегло се увеличава секрецията на естроген, който ускорява растежа миомните възли.

Редовното физическо натоварване освен, че ще спомогне за поддържането на нормално телесно тегло, ограничава и секрецията на хормоните, стимулиращи растежа на миомите. Рутинните гинекологични прегледи са препоръчителни за своевременното откриване на подобни доброкачествени образувания.

Миома
4.5 (90.71%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2014 22:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи