Навяхване на глезена

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2014 01:46

Навяхване на глезена

Акценти:

  • Какви са методите за лечение при навяхване на глезена?
  • Какви са характерните симптоми на състоянието?
  • Появява ли се оток при навяхване на глезена?
  • Какви са най-честите причини за състоянието?

Свързани:

Описание

Повечето хора са усуквали глезена си в някакъв момент от живота си. Но ако в резултат на това глезенът се подуе и стане болезнен, то най-вероятно е изкълчен. Това означава, че са стегнати и евентуално разкъсани ставните връзки в глезена.

Макар че изкълчванията на глезена са чести, то невинаги представляват леки наранявания. Някои хора с повтарящи се или тежки навяхвания, могат да развият хронична болка в ставите и слабост. Лечението на изкълчения глезен, ще спомогне за предотвратяване за предотвратяване на бъдещи проблеми с него.

Какви са симптомите?

При повечето навяхвания, веднага се усеща болка на мястото на разкъсването или разтягането. Глезенът обикновено започва да се подува веднага и мястото става чувствително, а при преместване се усеща болка.

При по-тежките навяхвания можете да чуете или да почувствате нещо като пукане при удара или нараняването му. Вероятно първоначално ще изпитате много силна болка и няма да бъдете в състояние да ходите или дори да поставите съвсем лека тежест на крака си.

Обикновено колкото е по-силна болката, толкова по-лошо е навехнат глезена и ще ви е необходимо по-дълго време да го излекувате.

Какви са причините?

Повечето изкълчвания на глезена се случват, когато човек направи рязко с движение с крака си например при игра на футбол и ритане на топката. Най-често е усукването на глезена, при което се нараняват външните му връзки поради преобръщането на ходилото навътре, например при стъпване накриво.

И по-рядко поради преобръщане на стъпалото навън и разкъсване или разтягане на външните глезенни връзки.
Изкълчването на глезена може да бъде с различна степен в зависимост от това колко е засегнато сухожилието и колко от глезенните връзки са наранени.

При леко изкълчване глезена може да се подуе, да стане чувствителен и по-твърд от обичайното. Но обикновено засегнатият се чувства стабилен в изправено положение като ходенето предизвиква лека болка.

При по-сериозно навяхване на глезена е възможно да се образуват синини и мястото около глезена да стане чувствително, а ходенето в повечето случаи е силно болезнено. При тежко изкълчване глезенът е нестабилен и пациентът избягва да стъпва на него, защото дори и съвсем лек натиск върху ставата предизвиква силна болка.

Лечение на навяхване на глезена

• За да се предпазите от усложнения е добре да използвате ортеза за глезените тип скоба;
• Възможно е да се наложи да използвате патерици, докато не усетите, че вече не изпитвате болка при ходене.
• Поне през първите 24-72 часа или докато подуването спадне, можете да прилагате лед на засегнатото място. За да има ефект тази процедура,трябва да държите леда най-малко 10-20 минути и да я повтаряте на всеки 1, максимум 2 часа през деня.
Нестероидни противовъзпалителни лекарства като ацетоминофен или парацетамол ще ви помогнат за намаляването на отока и болката.
Компресия – препоръчително е да сложите някаква стягаща превръзка около засегнатия глезен, тъй като спомага за намаляването на отоците и трябва да се носи в първите 24-36 часа от нараняването. Компресиращата превръзка няма да ви помогне при натоварване на ходилото, затова ако смятате да ходите дълго, ще трябва да използвате и ортезата.
• По възможност трябва да държите глезена си нависоко, над нивото на сърцето си 2-3 часа дневно. Това също ще намали подуването, а и ще предотврати посиняването.

Навяхване на глезена
4.5 (89.12%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2014 01:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи