Описание

Повечето хора са усуквали глезена си в някакъв момент от живота си. Но ако в резултат на това глезенът се подуе и стане болезнен, то най-вероятно е изкълчен. Това означава, че са стегнати и евентуално разкъсани ставните връзки в глезена.

Макар че изкълчванията на глезена са чести, то невинаги представляват леки наранявания. Някои хора с повтарящи се или тежки навяхвания, могат да развият хронична болка в ставите и слабост. Лечението на изкълчения глезен, ще спомогне за предотвратяване за предотвратяване на бъдещи проблеми с него.

Какви са симптомите?

При повечето навяхвания, веднага се усеща болка на мястото на разкъсването или разтягането. Глезенът обикновено започва да се подува веднага и мястото става чувствително, а при преместване се усеща болка.

При по-тежките навяхвания можете да чуете или да почувствате нещо като пукане при удара или нараняването му. Вероятно първоначално ще изпитате много силна болка и няма да бъдете в състояние да ходите или дори да поставите съвсем лека тежест на крака си.

Обикновено колкото е по-силна болката, толкова по-лошо е навехнат глезена и ще ви е необходимо по-дълго време да го излекувате.

Какви са причините?

Повечето изкълчвания на глезена се случват, когато човек направи рязко с движение с крака си например при игра на футбол и ритане на топката. Най-често е усукването на глезена, при което се нараняват външните му връзки поради преобръщането на ходилото навътре, например при стъпване накриво.

И по-рядко поради преобръщане на стъпалото навън и разкъсване или разтягане на външните глезенни връзки.
Изкълчването на глезена може да бъде с различна степен в зависимост от това колко е засегнато сухожилието и колко от глезенните връзки са наранени.

При леко изкълчване глезена може да се подуе, да стане чувствителен и по-твърд от обичайното. Но обикновено засегнатият се чувства стабилен в изправено положение като ходенето предизвиква лека болка.

При по-сериозно навяхване на глезена е възможно да се образуват синини и мястото около глезена да стане чувствително, а ходенето в повечето случаи е силно болезнено. При тежко изкълчване глезенът е нестабилен и пациентът избягва да стъпва на него, защото дори и съвсем лек натиск върху ставата предизвиква силна болка.

Лечение на навяхване на глезена

• За да се предпазите от усложнения е добре да използвате ортеза за глезените тип скоба;
• Възможно е да се наложи да използвате патерици, докато не усетите, че вече не изпитвате болка при ходене.
• Поне през първите 24-72 часа или докато подуването спадне, можете да прилагате лед на засегнатото място. За да има ефект тази процедура,трябва да държите леда най-малко 10-20 минути и да я повтаряте на всеки 1, максимум 2 часа през деня.
Нестероидни противовъзпалителни лекарства като ацетоминофен или парацетамол ще ви помогнат за намаляването на отока и болката.
Компресия – препоръчително е да сложите някаква стягаща превръзка около засегнатия глезен, тъй като спомага за намаляването на отоците и трябва да се носи в първите 24-36 часа от нараняването. Компресиращата превръзка няма да ви помогне при натоварване на ходилото, затова ако смятате да ходите дълго, ще трябва да използвате и ортезата.
• По възможност трябва да държите глезена си нависоко, над нивото на сърцето си 2-3 часа дневно. Това също ще намали подуването, а и ще предотврати посиняването.