Прободна рана се причинява от пробиващ предмет, който създава малък отвор в кожата. Някои пробиви са само повърхностни. Други могат да бъдат много дълбоки, в зависимост от източника и причината.

Подобен тип рана не предизвиква прекомерно кървене. Обикновено те се затварят доста бързо без никаква намеса. Лечение може да бъде необходимо, за да се предотврати инфекция в някои рани.

Рана, причинена от одраскване с нокът, може да се възпали, тъй като е възможно ноктите да са замърсени с бактерии или на Clostridium spp, които са причинители на заболяването тетанус.

Какви са симптомите?

Подобен тип рани обикновено предизвикват болка и леко кървене в мястото на нарушаването на кожната повърхност. Това веднага се забелязва, например ако човек се пореже. Но малки парченца стъкло могат да пробият кожата, но това може и да не бъде забелязано веднага.

Инфекцията може да предизвика зачервяване, подуване, събиране на гной или водниста секреция от раната, която не се забелязва или не се лекува правилно.

Какви са причините за прободна рана?

Най-честите причини са дървени трески, щифтове, пирони и стъкло. Също така раните могат да бъдат предизвикани и от предмети като ножици и ножове. Почти всеки остър предмет , може да стане причина за нарушаване на целостта на кожата.

Кога трябва да потърсим медицинска помощ?

Кога да се обадите на лекар?

• Ако раната не спира да кърви, след като я притискате 5 минути или от нея кръвта направо шурти, повикайте лекар или отидете направо в спешното отделение.
• Ако раната е причинена от пирон, химикалка или молив, обадете се на лекар, за да може да се прецени дали не се нуждаете от спешна помощ или дали не трябва да бъдете поставени под наблюдение.
• Ако не сте сигурно дали сте се ваксинирали против тетанус скоро, консултирайте се с личния ви лекар. Ще се нуждаете от ваксина, ако не ви е поставяна такава 10 и повече години или ако последната ваксинация е била преди повече от 5 години, ако раната е замърсена с почва. Тези процедури са необходими, тъй като имунитетът към тетанус отслабва с течение на времето.
• Ако знаете или подозирате, че част от предмета на убождането е останал в раната, също трябва да потърсите лекарска помощ, тъй като трябва да бъде открита и отстранена частта.

Кога да отидете в болница?

Потърсете спешна медицинска помощ, ако попаднете в някоя от следните ситуации:
• Ако раната е на главата, гърдите или корема, освен ако е много малка, но трябва да бъдете сигурни. И въпреки че раната е малка, ако нещо ви смути, веднага потърсете лекар.
• Ако имате загуба на чувствителност, изтръпване или не можете да движите ръката или крака, където е раната.
Ако раната е на повече от 24 часа и се появят признаци на инфекция като зачервяване около мястото, където е раната, подуване, събиране на гной, телесна температура над 37.3 градуса по Целзий или горещи вълни, предизвикани от нарушаването на целостта на кожата.
• Ако има много прах в раната;
Ако раната е отворена или са видими бяла тъкан /мастна тъкан/ или мускули.
• Ако имате хронично заболяване като диабет или приемате стероиди.
• Ако раната е в непосредствена близост до окото.