Не позволявайте на носталгията по миналото да разруши живота ви

Мария
Написана от Мария март 12, 2016 15:21

Не позволявайте на носталгията по миналото да разруши живота ви

Акценти:

  • Носталгия - сравнение
  • Убеждение - очакване
  • Фантазия - спомен

Свързани:

В последно време из медиите, в телевизионните шоута и дори в най-знаковите събития на културния живот – накратко казано, на където и да погледнем виждаме забележимо възраждане на интереса на обществото към миналото.

Носталгията – колективна или индивидуална – помага да не забравяме за миналото.

Въпреки това може да оказва пагубно въздействие, ако поради вманиачаването по доброто старо минало ние не забелязваме настоящето.

Напълно естествено е да размишляване над събитията от отминаващата година, когато до нейния край остават броени дни. Извън всякакви съмнения е, че сме преживели невероятно хубави събития, и моменти само споменът за които предизвиква болка.

Носталгията може да се превърне в конструктивно напомняне за миналото

Въз основа на изучаване на въздействието, което носталгията оказва на хората, д-р Константин Седикидес установил редица позитивни последствия от тази емоция с горчиво-сладък привкус.

Така например, неговите изследвания показали, че носталгията помага за справяне с чувството за самота, тревоги и за отърваване от скуката.

Благодарение на носталгията той се сдобива с усещането, че е част от някаква общност. Започнал да се радва на себе си и на взаимоотношенията си с околните. Животът му придобил вкуси от това сили да върви напред.

Изследователите са стигнали до заключението, че носталгията е присъща за младежите, защото помага за адаптиране към трудните преходни периоди в живота.

Приятните спомени могат да помогнат за справяне с повеите на живота в зряла възраст. Обръщането към миналото помага за намиране на смисъл в сега случващото се и за придобиване на усещане за голяма стабилност и концентрация.

Ако изпуснем момента, носталгията може да се превърне в опасна форма на сравнение

Както и по-горе беше отбелязано, това чувство може да бъде полезно, но бързо може да се превърне в неосъзнато желание да сравняваме всичко с миналото.

Когато се преместим в друг град, може и да започнем да се чувстваме носталгично, заради това, че сме оставили приятелите си от детството, същото се отнася и когато, както днес масово се случва, да заминем за чужбина, където дори и с близките не можем да се видим.

Абсолютно със същите чувства се сблъскваме и когато започнем нова работа, започваме да си мислим с каква лекота ни са се отдавали обичайните работни процеси в старата работа.

Когато сме в неопределеност и изолация, ние рискуваме да се вманиачим по миналото, защото въпреки че отминалите обстоятелства не са били идеални, те са били обичайни и известни.

Когато човек знае какво да очаква всичко е някак по-спокойно. И неидеалната определеност става по-желана от идеалната неопределеност.

Носталгията е опасна форма на сравнение, защото, само си помислете, колко често сравняваме собствения си живот с някакъв спомен, който носталгията толкова силно е ретуширала, че това вече не е спомен, а фантазия.

Тъгата по миналото може да ни попречи да видим благото на настоящето. Поради тази причина не трябва да се хващаме за миналото, трябва да го оставим и да се научим да обичаме това, което имаме тук и сега.

Ценете миналото, но с нетърпение очаквайте новото. Ако се залепнем за миналото, надявайки се да се върнем в него, ние изпускаме чудесата, които сега се случват в живота ни.

Не трябва да се фокусираме върху миналото, а трябва да се придвижваме напред с убеждението, че ще бъде по-добре от преди.

Не позволявайте на носталгията по миналото да разруши живота ви
4.4 (88.17%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 12, 2016 15:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи