Нектарини

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 05:39

Нектарини

Акценти:

  • Нектарини
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Нектарините са наистина удивителни плодове , в разговорния български се използва и наименованието гола праскова. За първи път за тях се споменава в английска книга през 1616 година.

Няколко столетия по-късно учените започнали да изучават този феномен и стигнали до извода, че именно от този период прасковите дървета са започнали да се самоопрашват.

Понякога цъфтежът им протичал не така, както трябва и някои плодове вместо, покрити с мъх ставали гладки. Този процес бил наречен класическа мутация.

Мутантите – нектарини се повявали съвсем случайно – в един сезон те могли да узреят на прасковено дърво, а на следващия на друго.

Плодовете на нектарините от ранните сортове узряват по-рано от всички останали костилкови плодове, което ги е направило много популярни сред любителите градинари.

Тези плодове са по-устойчиви на заболявания и вредители от прасковите.

Нектарини – хранителна стойност

Нектарините са близки по химически свойства и биологични особености на обикновената праскова. На вкус тези плодове са по-сладки от прасковите и същевременно са по-диетични.

Провитамин А в нектарините е 2 пъти повече, също така превъзхождат прасковите по съдържание на калий, фосфор /100 мг на грама плод/, желязо /2.4 мг също на 100 грама/ и аскорбинова киселина /54 мг/. Калоричността им е 267 килокалории на 100 грама.

Полезни свойства

Нектарините съдържат глюкоза, фруктоза, захароза, органични киселини – основно лимонена и ябълкова, витамин С, Р-активни полифеноли, пектинови вещества, а също и съединения на фосфора, калия, калция и магнезия, желязо, натрий, сяра и силиций.

Всички тези вещества обуславят техните лечебни и профилактични свойства. Също така усилват секрецията на храносмилателните жлези, като по този начин обезпечават по-доброто храносмилане на трудно усвояемите и мазните храни.

А неразтворимите баластни вещества в голите праскови са необходими за нормалните чревни функции, а също предотвратят развитието на стомашно-чревни заболявания.

Разтворимите растителни влакна, от своя страна положително влияе на сърдечно-съдовата система, а също и снижават кръвните нива на холестерола.

Високото съдържание в нектарините на витамините А и С, а също и на антиоксиданти благоприятно въздействат на кожата, като я предпазват от увисване и от формиране на бръчки, задържайки влагата в нейните клетки, предотвратявайки развитието на ракови заболявания и се подобрява обмяната на веществата в тях. Тези плодове са източник на „бърза“ енергия за човешкия организъм.

Пектиновите съединения, съдържащи се в нектарините, инхибират активността на вредните микроорганизми.

При анемия и нарушения на сърдечния ритъм, повишена стомашна киселинност и запек е полезно да се изпива четвърт чаша сок от нектарини 15 минути преди хранене.

Консумацията на тези плодове спомага за предотвратяване на хипертония и атеросклероза, тъй като те способстват за отстраняването на излишните количества натрий, а съответното и течностите от тялото.

Семената на някои сортове нектарини, които се съдържат в костилките са сладки и могат да се използват като бадемите, а освен това са подобни на тях по биохимичен състав.

Във фармакологията се използват маслото от видовете нектарини с горчиви семена при производството на лекарствени средства и мазила.

От костилките на тези плодове е възможно производството на активен въглен, а дървесината е подходяща за изработването на различни сувенири, тъй като много добре може да се полира.

Противопоказания

Сокът от нектарини не е препоръчителен за хора, страдащи от захарен диабет и такива предразположени към затлъстяване и алергични реакции.

Нектарини
4.4 (88.7%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 05:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи