Нектарините са наистина удивителни плодове , в разговорния български се използва и наименованието гола праскова. За първи път за тях се споменава в английска книга през 1616 година.

Няколко столетия по-късно учените започнали да изучават този феномен и стигнали до извода, че именно от този период прасковите дървета са започнали да се самоопрашват.

Понякога цъфтежът им протичал не така, както трябва и някои плодове вместо, покрити с мъх ставали гладки. Този процес бил наречен класическа мутация.

Мутантите – нектарини се повявали съвсем случайно – в един сезон те могли да узреят на прасковено дърво, а на следващия на друго.

Плодовете на нектарините от ранните сортове узряват по-рано от всички останали костилкови плодове, което ги е направило много популярни сред любителите градинари.

Тези плодове са по-устойчиви на заболявания и вредители от прасковите.

Нектарини - хранителна стойност

Нектарините са близки по химически свойства и биологични особености на обикновената праскова. На вкус тези плодове са по-сладки от прасковите и същевременно са по-диетични.

Провитамин А в нектарините е 2 пъти повече, също така превъзхождат прасковите по съдържание на калий, фосфор /100 мг на грама плод/, желязо /2.4 мг също на 100 грама/ и аскорбинова киселина /54 мг/. Калоричността им е 267 килокалории на 100 грама.

Полезни свойства

Нектарините съдържат глюкоза, фруктоза, захароза, органични киселини – основно лимонена и ябълкова, витамин С, Р-активни полифеноли, пектинови вещества, а също и съединения на фосфора, калия, калция и магнезия, желязо, натрий, сяра и силиций.

Всички тези вещества обуславят техните лечебни и профилактични свойства. Също така усилват секрецията на храносмилателните жлези, като по този начин обезпечават по-доброто храносмилане на трудно усвояемите и мазните храни.

А неразтворимите баластни вещества в голите праскови са необходими за нормалните чревни функции, а също предотвратят развитието на стомашно-чревни заболявания.

Разтворимите растителни влакна, от своя страна положително влияе на сърдечно-съдовата система, а също и снижават кръвните нива на холестерола.

Високото съдържание в нектарините на витамините А и С, а също и на антиоксиданти благоприятно въздействат на кожата, като я предпазват от увисване и от формиране на бръчки, задържайки влагата в нейните клетки, предотвратявайки развитието на ракови заболявания и се подобрява обмяната на веществата в тях. Тези плодове са източник на „бърза“ енергия за човешкия организъм.

Пектиновите съединения, съдържащи се в нектарините, инхибират активността на вредните микроорганизми.

При анемия и нарушения на сърдечния ритъм, повишена стомашна киселинност и запек е полезно да се изпива четвърт чаша сок от нектарини 15 минути преди хранене.

Консумацията на тези плодове спомага за предотвратяване на хипертония и атеросклероза, тъй като те способстват за отстраняването на излишните количества натрий, а съответното и течностите от тялото.

Семената на някои сортове нектарини, които се съдържат в костилките са сладки и могат да се използват като бадемите, а освен това са подобни на тях по биохимичен състав.

Във фармакологията се използват маслото от видовете нектарини с горчиви семена при производството на лекарствени средства и мазила.

От костилките на тези плодове е възможно производството на активен въглен, а дървесината е подходяща за изработването на различни сувенири, тъй като много добре може да се полира.

Противопоказания

Сокът от нектарини не е препоръчителен за хора, страдащи от захарен диабет и такива предразположени към затлъстяване и алергични реакции.