Неврином на слуховия нерв – какво представлява и как се лекува

Мария
Написана от Мария март 31, 2016 07:50

Неврином на слуховия нерв – какво представлява и как се лекува

Акценти:

  • Неврином - отстраняване
  • Лъчева терапия - гама нож
  • Прогноза - благоприятна

Свързани:

Неврином на слуховия нерв е заболяване, при което във вестибуларния апарат се образува доброкачествен тумор. Отличава се с бавен растеж, средно с 1-2 мм годишно.

Вестибуларният апарат е отговорен за предаването на информация в мозъка за разположение на тялото в пространството, с други думи – поддържа равновесието ни.

Симптоми и причини за неврином на слуховия нерв

При формиране на образуванието проявленията най-често са следните – болезнени усещания в ушните канали, изменение на вкуса, главоболие с неясни причини, в ушите постоянно се чува свистене и звън.

Дълго време симптоматиката може да не се проявява изобщо или пък да бъде слабо забележима.

Сериозните проявления възникват, след като туморът достигне значителни размери и притисне нервите, разположени в близост до него.
В 95% от случаите туморът възниква едностранно, и много рядко и от двете страни.

Точните причини за възникване на патологичния процес към ден днешен не са известни на медицината. Много често невриномът на слуховия нерв е съпътстващо заболяване на неврофиброматозата.

Заболяването обикновено се среща при възрастни. В рисковата група се намират жените, чиято възраст надвишава 35 години.

Провокиращи фактори за развитие на заболяването са въздействие на значителни дози радиация, която е в състояние да разруши миелиновата обвивка на нервните влакна.

Двустранната патология се предизвиква от неврофиброматоза 2-ри тип – рядко наследствено заболяване. Вероятността от формиране на тумор е 100%-ова, като към 30-тата си година, разболелите си напълно загубват слуха си.

Диагностика и лечение на невринома на слуховия нерв

За потвърди диагнозата специалистът трябва внимателно да установи всички признаци на заболяването и да назначи извършването на допълнителни изследвания:

1. Слухова проверка на реакцията на мозъка на импулсите – по време на изследването се измерва скоростта на електрическите импулси, които постъпват от вътрешното ухо към главния мозък.
2. Компютърна и магнитно-резонансна томография – с тяхна помощ могат да се направят серия от снимки на вътрешната среда на тялото и да се разгледа и съответно анализира туморът.
3. Аудиограма – измерва се нивото на слуха в ушите;
4. Електронистагмография – фиксация на бързо движение на очите и световъртеж при въвеждане на вода с различна температура или на въздух в ушния канал, изследване на получените резултати;
5. Биопсия – изземане и изследване на част от тумора в лаборатория;

При невринома на слуховия нерв лечението може да се осъществи чрез използването на няколко методики:

1. Наблюдение – провежда се в периода на началното развитие на тумора, когато пациентът не усеща симптоми.
2. Хирургическа интервенция – операция се извършва, ако невриномът е с леснодостъпно местоположение. Възстановителният период може да достигне една година. Възможни последствия са парализа на лицевия нерв и пълна загуба на слуха.
3. Лъчева терапия – осъществява се с използването на гама нож – с 1-5 сеанса. Лечението по този начин е безопасно и безболезнено. Остатъците от новообразуванието с течение на времето се превръщат в съединителна тъкан.

Профилактика, консултация с онколог по въпроса за лечението на неврином на слуховия нерв

Като цяло прогнозата за пациентите е благоприятна. При удобно положение премахването на невриномата напълно избавя пациента от заболяването.

При неясна етиология определянето на профилактични мероприятия не е възможно. Единствен съвет на лекарите е при проявление на каквито и да е симптоми на заболяване своевременно да се търси лекарска помощ.

Неврином на слуховия нерв – какво представлява и как се лекува
4.5 (89.51%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 31, 2016 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи