те често се приписват на пристъпи на епилепсия и много майки с ужас чуват диагнозата „еписиндром“, поставен от педиатър или невролог просто, поради самия факт на пристъпа, без специални изследвания.

Всъщност при определени условия припадък може да се случи на всеки един от нас.

Самата епилептична болест не е толкова лесно да се диагностицира. Международните изследвания показват, че в 5-20% от случаите диагнозата е поставена неправилно.

Може би, основната причина за това е, че загубата или объркването на съзнанието и съпътстващите конвулсивни потръпвания невинаги са свързани с епилепсията.

Често те възникват, поради повишаване на електрическата активност в мозъка, обусловена от съвсем други проблеми със здравето.

6 фактора, способни да предизвикат припадъци

1. Стрес – според множеството лекарски мнения именно той е източник на всички болести. Пристъпите, възникващи в резултат на стреса, са твърде подобни на епилептични припадъци.

Основно поради факта, че имат същите симптоми – изтръпване, объркване на съзнанието и други. Най-важната отлика между тези 2 случая е разликата в електрическата активност на мозъка.

Но маса случаи с регистрирана епилепсия, всъщност се оказват, предизвикани от силен стрес и безпокойство.

2. Ниско ниво на кръвна захар – мозъкът ни обича захарта. Когато нейното ниво спадне твърде много, възниква състояние, наречено хипогликемия.

Това вече е проблем за организма – мозъкът функционира нормално, но възниква риск от припадък. Болните от захарен диабет трябва да бъдат нащрек.

3. Топлинен удар – на всички нас още от детството са ни казвали, да не стоим под палещите лъчи на слънцето в горещите летни дни и задължително да слагаме шапка.

За съжаление, невинаги се получава да се придържаме към тези неособено трудни препоръки. И когато нашият вътрешен термостат достигне 40 градуса, това вреди на организма, и на мозъка – също.

При по-високи температури просто отказва да функционира и дава „засечка“, предизвиквайки пристъп.

4. Алкохолен абстинентен синдром – по данни от американско изследване, около 2 милиона души по света ежегодно изпитват този синдром.

И мозъкът по свой начин реагира на случващото се, понякога предизвиквайки припадъци, напомнящи епилептичните.

5. Някои лекарства – най-голямата група сред тях са антидепресантите. Поради това, колкото и банални да изглеждат съветите, че приемът на препарати задължително трябва да се съгласува с лекар, това може да ви спаси от редица опасни последствия.

Също в рисковата група попадат някои антибиотици и обезболяващи. Но истината е, че те се отпускат с рецепта.

6. Недостиг на сън – проблем, който е познат на практика на всеки съвременен човек. За повечето от нас пълноценният сън изглежда нещо средно между непозволен разкош и фантастика.

Но лекарите съвсем не преувеличават важността на съня. Неговият недостиг може да се превърне във фактор, обуславящ получаването на припадъци.

На лекарската практика са известни случаи на припадъци на студенти, които няколко нощи подред заменяли съня със заучаването на материал за предстоящите изпити.

Неслучайно природата е определила в сън да прекарваме около 1/3 от живота.

Днес съществуват сигурни методи за медицинска диагностика на епилепсия. При подозрение човек трябва да си направи пълни неврологични изследвания.

Най-добрият начин, който позволява точно да се диагностицира заболяването е електроенцефалограмата, при която с помощта на специален апарат се регистрират електрическите процеси, протичащи в главния мозък.

Освен това върху здравословното състояние може да хвърли светлина и ядрено-магнитния резонанс на главния мозък.