Неврином на слуховия нерв е заболяване, при което във вестибуларния апарат се образува доброкачествен тумор. Отличава се с бавен растеж, средно с 1-2 мм годишно.

Вестибуларният апарат е отговорен за предаването на информация в мозъка за разположение на тялото в пространството, с други думи – поддържа равновесието ни.

Симптоми и причини за неврином на слуховия нерв

При формиране на образуванието проявленията най-често са следните – болезнени усещания в ушните канали, изменение на вкуса, главоболие с неясни причини, в ушите постоянно се чува свистене и звън.

Дълго време симптоматиката може да не се проявява изобщо или пък да бъде слабо забележима.

Сериозните проявления възникват, след като туморът достигне значителни размери и притисне нервите, разположени в близост до него.
В 95% от случаите туморът възниква едностранно, и много рядко и от двете страни.

Точните причини за възникване на патологичния процес към ден днешен не са известни на медицината. Много често невриномът на слуховия нерв е съпътстващо заболяване на неврофиброматозата.

Заболяването обикновено се среща при възрастни. В рисковата група се намират жените, чиято възраст надвишава 35 години.

Провокиращи фактори за развитие на заболяването са въздействие на значителни дози радиация, която е в състояние да разруши миелиновата обвивка на нервните влакна.

Двустранната патология се предизвиква от неврофиброматоза 2-ри тип – рядко наследствено заболяване. Вероятността от формиране на тумор е 100%-ова, като към 30-тата си година, разболелите си напълно загубват слуха си.

Диагностика и лечение на невринома на слуховия нерв

За потвърди диагнозата специалистът трябва внимателно да установи всички признаци на заболяването и да назначи извършването на допълнителни изследвания:

1. Слухова проверка на реакцията на мозъка на импулсите – по време на изследването се измерва скоростта на електрическите импулси, които постъпват от вътрешното ухо към главния мозък.
2. Компютърна и магнитно-резонансна томография – с тяхна помощ могат да се направят серия от снимки на вътрешната среда на тялото и да се разгледа и съответно анализира туморът.
3. Аудиограма – измерва се нивото на слуха в ушите;
4. Електронистагмография – фиксация на бързо движение на очите и световъртеж при въвеждане на вода с различна температура или на въздух в ушния канал, изследване на получените резултати;
5. Биопсия – изземане и изследване на част от тумора в лаборатория;

При невринома на слуховия нерв лечението може да се осъществи чрез използването на няколко методики:

1. Наблюдение – провежда се в периода на началното развитие на тумора, когато пациентът не усеща симптоми.
2. Хирургическа интервенция – операция се извършва, ако невриномът е с леснодостъпно местоположение. Възстановителният период може да достигне една година. Възможни последствия са парализа на лицевия нерв и пълна загуба на слуха.
3. Лъчева терапия – осъществява се с използването на гама нож – с 1-5 сеанса. Лечението по този начин е безопасно и безболезнено. Остатъците от новообразуванието с течение на времето се превръщат в съединителна тъкан.

Профилактика, консултация с онколог по въпроса за лечението на неврином на слуховия нерв

Като цяло прогнозата за пациентите е благоприятна. При удобно положение премахването на невриномата напълно избавя пациента от заболяването.

При неясна етиология определянето на профилактични мероприятия не е възможно. Единствен съвет на лекарите е при проявление на каквито и да е симптоми на заболяване своевременно да се търси лекарска помощ.