Ноцебо ефектът – отрова без отрова

Мария
Написана от Мария април 15, 2015 14:40

Ноцебо ефектът – отрова без отрова

Акценти:

  • Ноцебо ефект - произход
  • Неблагоприятно въздействие на ноцебото
  • Предотвратяване възникване на ноцебо

Свързани:

Повечето хора са наясно със съществуването на плацебо ефекта, когато неутрално вещество от рода на обикновената вода или безсмислена процедура оказват лечебно въздействие само благодарение на вярата на болния в изцелението.

Оказва се, че в природата има и противоположност на ефекта плацебо и това е ноцебото, оказващо разрушително влияние на организма.

„Ефектът ноцебо /дословно от латински се превежда като „нанасям вреда“/, основан на внушението или самовнушението“ – посочват експертите психолози.
В това разбира се, няма нищо ново.

Ако човек вярва, че едно или друго средство ще го излекува от някаква болест, на него му става по-добре. Еко пък вярва, че то ще го убие неговото състояние се влошава. Тъй като всички органи се управляват именно от мозъка, той влияе и на обмяната на веществата и може да задейства скритите си резерви.

Типичен пример за ефекта ноцебо е разпространената в африканските племена практика, когато жрецът „осъжда“ своя съплеменник на смърт, заявявайки му, че той ще умре в определен ден.

Жрецът на племето се ползва с авторитет и неговите думи обикновено не се подлагат на преглед от критична гледна точка. Поради това „осъденият“ обикновено умира в уречения ден, тъй като в мозъка му се задейства програма за самоунищожение.

Известни са немалко случаи, когато на хора, на които им била поставяна погрешна диагноза за неизлечимо заболяване умирали, а тежко болните, на които им било съобщавано, че са здрави действително се пооправяли.

„Да допуснем, че на вас са ви дали някакви таблетки и са ви предупредели, че от тях ще ви заболи корема – продължават психолозите. – След известно време вие наистина ще почувствате, внезапна болка в стомаха.

А ако нищо не са ви казали, подобно нещо не би ви се случило. Освен това, според лекарите, пациентите, които преди операция се бояли да не умрат, по-често ги спохождала тази съдба в сравнение с тези, които вярвали, че ще оздравеят. Това още веднъж доказва, че всички болести са в главата!“

Клиничните изпитвания на лекарствата потвърждават теорията за ноцебото. Тъй като около 25% от участниците, които вместо реален препарат получават празна таблетка, се оплакват от странични ефекти. Понякога реакцията е много остра.

Показателен е случаят на Дерек Адамс, участващ в клиничните изпитвания на един антидепресант. Решил да сложи край на живота си заради нещастна любов, той приел 29 таблетки от това вещество.

След това, обаче младият човек се изплашил и потърсил лекарска помощ. В болницата състоянието му се влошило. Но когато Адамс разбрал, че таблетките, които е изпил са празни, веднага се почувствал по-добре.

Психологът от Тюбинген Пол Енк, занимаващ се с изследването на феномена ноцебо, стигнал до заключението, че ефектът на отрицателното внушение се усилва, ако човек се намира зад стените на болница.

При това мъжете по-остро реагират на информацията за възможните болезнени проявления, а при жените по-често се проявява ефект ноцебо, ако те в миналото се изпитвали посочените симптоми.

Как да се понижи възможността от възникването на ефекта ноцебо?

Не следва да се преувеличава вредата от употребата на която и да е храна или лекарство, ако си имате работа с човек, който лесно се поддава на внушения.

Ако вие сте лекар и трябва да съобщите на пациента за това, че той е сериозно болен или за страничните ефекти от лечението, което трябва да му се проведе, подбирайте подходящите думи, така че да понижите нивата на неговата тревожност.

Ноцебо ефектът – отрова без отрова
4.6 (91.3%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 15, 2015 14:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи