От къде и защо се е появил синдромът на дефицит на вниманието

Мария
Написана от Мария август 6, 2015 07:29

От къде и защо се е появил синдромът на дефицит на вниманието

Акценти:

  • СДВХ - измислено заболяване
  • Лекомислие - допускане на грешки
  • Анкети - дезориентиране

Свързани:

Кратка история на въпроса

Най-общо казано, цялата същност проблема е описана още в названието – дефицит на внимание и хиперактивност. Детето не е в състояние да насочва своето внимание към нещо за повече от няколко минути, постоянно е в движение, не е способно да контролира себе си.

Същевременно хиперактивността както и дефицитът на внимание могат да присъстват и заедно, и поотделно. Една част от децата се държат като полудели, не слушайки и не виждайки нищо около тях, а други точно обратното – правят всичко изключително бавно и затова не могат да се съсредоточат.

За първи път подобно поведенческо разстройство е било описано още в края на 19-ти век, но като диагноза се е появило през 1987 година. Именно тогава психиатрите се съгласили с твърдението, че някои нарушения в поведението са свързани по-скоро с незрелостта на фронталните лобове в мозъка.

И обичайните методи за възпитание и обучение – не са ефективни при такива деца. Затова за тях е необходимо да се разработят някакви специални форми за подпомагане и да се признае, че са болни, а нямат просто лош характер.

От онова време за множество деца, които е било прието да бъдат смятани за хулигани, дръпнати, безнадеждни двойкаджии и тъпаци, се появява шанс за по-благосклонно отношение в обществото.

През 90-те години диагнозата СДВХ била поставяна на такъв голям брой деца, че вече ставало дума за епидемия. Днес в различните държави назовават показатели от 2 до 28% от децата, а това означава, че в почти всеки клас навярно има по едно дете с такъв синдром.

Причините за СДВХ засега не са ясни. В специалния азбучник на Национални институт за психическо здраве на САЩ са приведени всички теории за възникване на синдрома, по повод на които са провеждани изследвания.

Това са и наследственост, тютюнопушене на майката по време на бременността, и оловото, съдържащо се в боите за стени, и употребата на захар и хранителни добавки. Но нито един от тези фактори не е бил признат за напълно отговорен за появата на синдрома.

Компютърът, телевизорът и мобилният телефон също, както се установило впоследствие, не влияят на възникването на СДВХ, те само усложняват поставянето на диагнозата – ако детето цял част може да стои пред екрана, трудно може да се повярва, че има проблеми с концентрацията.

Но това е така, защо компютърът и телевизорът не изискват усилия за задържане на вниманието върху екрана, за разлика от книгите или задачите по математика.

Как да различим – особености на възрастта или характер поради заболяване?

Очевиден недостатък е субективността. Изследванията показват, че при запитване на различни членове на семейството – майки, бащи, баби или различни педагози резултатите от „диагностиката“ се оказват напълно противоположни.

Отделно внимание заслужават и самите анкети, тъй като съдържащите се в тях въпроси дезориентират и родителите, и педагозите. Ако се използват твърденията от някои анкети, то у нас най-вероятно 90% от децата би трябвало да са със СДВХ.

Например: „Често неспособен да задържа вниманието си върху детайлите, поради небрежност, от лекомислие допуска грешки в училищните задачи, в изпълняваната работа и в други видове дейности“.

Първата част от твърденията не може да бъде използвана за оценка на деца в предучилищна възраст и такива до 8 години, тъй като при тях едва се формират механизмите за избирателното внимание, позволяващи „удържането на вниманието върху детайла“.

От къде и защо се е появил синдромът на дефицит на вниманието
4.4 (88.68%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 6, 2015 07:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи