Отпуск наопаки – какво да направим, ако ни заболи зъб, докато сме на почивка

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 23:45

Отпуск наопаки – какво да направим, ако ни заболи зъб, докато сме на почивка

Зъбоболът винаги се появява някак изневиделица, и най-неприятно е, когато се случи точно, когато сте в отпуска. Как да отидете на почивка, без да си я развалите с търсене на зъболекар?

Вече толкова пъти сме коментирали, че на зъболекар трябва да се ходи веднъж на 6 месеца. Дори и ако нищо не ви боли.

Обикновено добрата хигиена – с четка и паста всеки ден и с конец за зъби преди лягане, е напълно достатъчна за ежедневна грижа, а 2 пъти годишно – преглед при зъболекар и професионално почистване.

Съблюдаването на този постулат вече е спасило множество зъби. Внедряването на тази практика в западните държави доведе до това, че кариесът там се среща изключително рядко, докато у нас е много трудно да се намери човек, който да не е имал кариес, сигурно тези хора са единици.

Това правило спасява и от внезапен зъбобол, който винаги се появява не когато трябва – това е важно, ако работата ви налага да пътувате, и още повече по време на отпуск.

Ако все пак игнорирате всичко, което казахме по-горе, ще ви разкажем как да отидете на почивка и да не я помрачите с търсене на зъболекар.

Преди заминаването

Дори ако обикновено не посещавате зъболекар редовно, до отпътуването в отпуск намерете време и отидете на лекар. Може да не се наложи нищо да се прави – продължителното и сериозно лечение е по-добре да се отложи преди връщането, а пък диагнозата е полезно да се чуе.

Ако ви назначат рентгенова снимка на челюстта и ви препоръчат професионално почистване, съгласете се.

Зъболекарят може да ви препоръча специални препари, които ще ви потрябват, в случай че зъбоболът ви застигне по време на отпуската.

Също така е препоръчително да сложите в туристическата аптечка обезболяващи, а също и ципрофлоксацин – антибиотик, който действа на цяла съвкупност бактерии.

Най-добре да закупите антибиотикът с лекарско разписание, което разбира се зъболекарят няма да ви откаже. Ако все пак ви се наложи да купувате обезболяващи, когато сте в Гърция например, питайте за такива с активно вещество – ибупрофен.

И помнете, че всички лекарства имат противопоказания, с които е добре да се запознаете преди употреба.

От устната кухина инфекцията може да проникне в кръвта, което може да бъде последвано от сериозни последствия. Затова ако в продължение на 2-3 дни изпитвате болка, то търсете зъболекар.

Още повече, ако вдигнете температура или пък се появи оток.

Освен указаните средства, аптечката на пътешественика трябва да съдържа силен антисептик, противовирусен мехлем, антибиотик, противовъзпалителни, а също и средства, способстващи за заздравяване на лигавицата.

Какво можете да направите сами?

За да се справите със зъбобола, можете да жабурите устата със соден разтвор или сол – 1 чаена лъжичка на 1 чаша вода, в нея могат да се добавят и 5 капки йод, а може да се използва и чиста морска вода.

Препоръчва се устата да се жабури с тези разтвори по 4 пъти дневно и дори по-често.

Какво не трябва да се прави?

Никога не загрявайте мястото на възпалението. Също не се препоръчва използването на алкохол като обезболяващо. Алкохолът променя реакцията на използваните други лекарствени средства, и затова стоматологичната упойка може да не подейства изобщо или да предизвика тежка алергична реакция.

Отпуск наопаки – какво да направим, ако ни заболи зъб, докато сме на почивка
4.6 (91.23%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 23:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи