От какво може да се формира зъбобол

Зъбоболът се формира неочаквано и често в най-неудобното време, когато посещението на зъболекар не е възможно. Възможно е да има различни характеристики, но ги обединява едно – сила и проявление. Какви методи и средства за облекчение на болката ще бъдат най-ефективни?

Зъбобол – какви са причините?

Вече при среден и дълбок кариес се появява зъбобол, но могат да я предизвикат само дразнители – горещо, студено, сладко и кисело и др. Самостоятелна болка, която не зависи от каквито и да е дразнители, формира се при усложнения на кариес – пулпит, периодонтит, периостатит, абсцес, киста на зъба и много други.

Всички усложнения на кариес – сериозни патологии, представляващи заплаха за здравето, а в някои случаи и за живота на хората. Затова лечението трябва да е незабавно, а зъбоболът – повод да се посети лекар.

Справянето с болката е възможно само с помощта на зъболекар, всички останали мероприятия могат само леко да я облекчат. Използването на средства и методи за облекчаване на болка е възможно само в случай, ако не може да се отиде на лекар веднага. Какви са най-ефективните от тях?

Студ

Полагането на студен компрес на бузата на болния зъб леко облекчава болката, но не трябва да се очаква чудо. Зъболекарите съветват да се полага студено за 10-15 минути, след което да се прави почивка за 10-15 минути и да се повтаря процедурата. За постигането на осезаем резултат са необходими няколко подхода.

Студените компреси помагат за свиване на кръвоносните съдове, за намаляване на притока на кръв, но не ѝ да я премахнат напълно. Най-ефективният метод може да е пулсираща, разкъсваща болка.

Категорично е забранено да се слагат горещи грейки към болния зъб. Тези действия могат да станат причина за сериозни усложнения и образуване на гнойно възпаление. А това вече е състояние, което застрашава здравето, а в някои случаи и на живота на човек.

Жабурене

Жабуренето на устата с разтвор от сода и сол помага за отмиване на остатъците храна от кариозните кухини. Но също може да стане допълнителен раздразващ фактор за развитие на болки. Също този разтвор помага за намаляване на отоците и за изтегляне на възпалителната течност от огнището на възпалението в кореновите канали.

Няма ограничения за броя жабурене на денонощие. Освен това зъболекарят може да препоръча да се продължи с жабуренето на устната кухина на фона на проведеното лечение. Обикновено такива препоръки се дават при гнойни форми на периодонтит.

Таблетки

Прием на обезболяващи – най-ефективният начин за справяне със зъбобола. Но за съжаление не всички таблетки са ефективни и могат да осигурят дългоочаквано облекчение. Това може да се обясни със специфични механизми за образуване на зъбобол.

Различните таблетки не действат еднакво, освен това в анотацията е описано при колко силна болка могат да бъдат ефективни – при болка със средна или силна степен на интензивност. Таблетките, които могат да облекчат най-силната болка, имат редица странични ефекти, затова използването им за продължително време е крайно нежелателно.

Често се изписва курс антибиотици наравно с обезболяващи. Подобно съчетание помага за справяне с болките и причините за тях. Наистина в някои случаи зъболекарят може да назначи курс антибиотици, но тези препоръки влизат в състава на комплексната терапия. Таблетките не заменят денталното лечение, а отказът от него е причина за още по-големи усложнения.