Панкреатит

Калина
Написана от Калина август 14, 2014 10:18

Панкреатит

Акценти:

  • Какво представлява?
  • Симптоми
  • Разболяване?
  • Лечение на панкреатит

Свързани:

Какво е панкреатит?

Панкреатит представлява възпаление на панкреаса, при което секретираните от него ензими стават активни и стават причина за увреждането му.

Панкреасът се намира в горната част на корема зад стомаха и изпълнява важни функции в храносмилането. Той представлява жлеза, секретираща два основни вида вещества – храносмилателни сокове и храносмилателни хормони.

Храносмилателният сок съдържат  ензими и натриев бикарбонат. Те преминават през малка тръбичка, наречена Вирсунгов канал, който свързва панкреаса с началото на тънкото черво или дванадесетопръстника.

Там ензимите спомагат за разграждането на протеините и мазнините от храната, което позволява тяхното усвояване. Натриевият бикарбонат неутрализира стомашната киселина. Храносмилателните хормони, основно инсулин и глюкоган, се освобождават в кръвния поток. Те контролират нивата на кръвната захар в организма, която е основен източник на енергия.

Възпалението на панкреаса може да има различни причини. След като жлезата се възпали, състоянието може да прогресира до нейното подуване, а също и на околните кръвоносни съдове. Това може да резултира в кървене, инфекция и увреждана на жлезата. Вирсунговия канал може да стане трудно проходим и дори да се запуши. Ензимите се активират вътре в него и това води до започване на процес на смилане на жлезата.

Панкреатитът може да бъде остър или хроничен. Острата форма обикновено възниква скоро, след като увреждането е започнало. Пристъпите обикновено са леки, но в 20 % от случаите могат да бъдат и много тежки.

Острият панкреатичен пристъп продължава кратко време и обикновено отзвучава напълно, тъй като функцията на панкреаса се възобновява напълно. При някои хора пристъпът е еднократен, докато при други хора пристъпите може да са няколко. Но задстомашната жлеза винаги се възвръща към обичайното си състояние.

Хроничният панкреатит започва като остър такъв. Ако в панкреаса настъпят увреждания по време на пристъп, той не може да възстанови напълно функцията. Увреждането на жлезата продължава и постепенно губи функциите си.

Какви са симптомите на панкреатит?

При острата форма на заболяването най-честият симптом е болка. При почти всички случаи на остро възпаление на панкреаса засегнатия изпитва болка. Болката може да се появи внезапно или да започне като лека болка и да се усилва.

Болката обикновено е съсредоточена в горната средна или в горната лява част на корема. Болката често започва или усилва след хранене. Болката обикновено продължава няколко дни.

При хроничен панкреатит повечето хора не изпитват болка. Тези които имат болка, тя е постоянна и може да изчезва. Но точно спирането на болка в повечето случаи е знак, че състоянието се влошава и панкреасът е престанал да функционира.

Лечение на панкреатит

При острата форма на заболяването лечението е насочено към облекчаването на симптомите и укрепване на тялото, за да може задстомашната жлеза да възстанови функцията си.

Повечето хора с пристъп на острата форма на заболяването се хоспитализират. На тези които не могат да дишат им се поставя кислородна маска. Никаква храна и течности  не се дават на хоспитализираните няколко дни, а се вливат само венозно.

Така се дава „почивка“ на храносмилателната система. При някои случаи може да е необходимо поставянето на назогастрална тръба. Това е тънка, гъвкава тръба, които се въвежда през носа, надолу към стомаха, за да изсмуче стомашните сокове. Това изсмукване осигурява допълнително чревната почивка и позволява по-бързото възстановяване на функциите на задстомашната жлеза.

Ако симптомите са леки засегнатите биха могли да направят следното:

  • Преустановят всякаква консумация на алкохол;
  • Да преминат на течна диета и да консумират като бульони. Тези обикновени ненатоварващи храносмилателната система храни ще ограничат възпалението на панкреаса;
  • Избягвайте болкоуспокояващи, като парацетамол, които натоварват черния дроб.
Панкреатит
4.5 (90.2%) 51 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 14, 2014 10:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи