Какво е височинна болест?

Височинна болест възниква, когато белите дробове не могат да извлекат достатъчно кислород от въздуха поради голямата надморска височина. Това предизвиква появата на определени оплаквания като главоболие, безапетитие, както и проблеми със съня.

Най-често състояние се наблюдава при хора, чиито бели дробове не са адаптирани към разредения въздух, изкачват за кратко време големи височини над 2450 метра над морската повърхност.

Леката форма на височинната болест е често срещана. Медицинските специалисти не са наясно кои хора са предразположени към това състояние. Без значение са полът и физическата издръжливост.

Височинната болест може да бъде и опасна. Трябва да бъдете внимателни и да вземете предпазни мерки, ако:

  • Планирате ходене на места с голяма надморска височина или на къмпинг например в Рила или Пирин.
  • Имате планове за екзотична екскурзия или пътуване в страни с голяма надморска височина като Перу, Еквадор или Непал.

Височинната болест се нарича още оста планинска болест.

От какво се причинява височинната болест?

Въздухът е разреден при изкачване на голяма надморска височина и концентрацията на кислородните молекули е значително по-малка от тази при морското равнище. Когато се изкачвате прекалено бързо на голяма надморска височина, функцията на белите ви дробове бива ограничена и тялото ви започва да страда от липса на достатъчно кислород. След като белите дробове се адаптират към разредения въздух, симптомите отшумяват.

Какви са симптомите?

  • Главоболие, което обикновено е пулсиращо. То се усилва през нощта и сутрин при събуждане.
  • Усещане за дразнене в стомаха и придружено с това гадене. Възможно е и повръщане.
  • Засегнатия не се чувства добре при хранене;
  • Усещане за слабост и ленивост. При по-тежки случаи засегнатият няма сила дори се храни, да се облича и въобще да прави нещо.
  • Усещане за замайване;
  • Чести събуждания през нощта и неспокоен сън.

Симптомите могат да бъдат и съвсем безобидно, но е възможно да бъдат и много сериозни дори опасни за живота. Те могат да възникнат веднага, след като се качите на голяма надморска височина или първоначално да бъдат съвсем леки и изобщо да не им обръщате внимание. Много хора съобщават, че острата планинска болест протича като тежък махмурлук.

Болестта може да засегне белите дробове и мозъка. Когато това се случаи характерните симптоми са объркване, невъзможност засегнатият да се движи в изправено положение – атаксия, усещане за слабост, както и посиняване или посивяване на ноктите и устните.

Лечение на височинна болест

Най-доброто лечение е да слезете на по-ниска височина. Но ако имате леки симптоми, можете да останете на тази височина и да позволите на белите ви дробове да се приспособят към нея.

Ако останете на голямата надморска височина, си почивайте. Може да се разхождате и да разглеждате района,но по-спокойно. Ограничавайте ходенето си и извършването на други дейности. Пийте много вода, но в никакъв случай алкохол. Не отивайте на по-голяма надморска височина, докато симптомите ви не са изчезнали. Това може да отнеме от 12 часа до 3-4 дни.

За главоболието можете да приемате лекарства като ибупрофен, напроксен или парацетамол. Можете да използвате лекарства за потискане на гаденето и повръщането.

Някои лекари предписват ацетазоламид, което способства адаптацията на тялото към ниската на кислород във въздуха. Нифедипин и дексаметазон  също се използват при височинна болест.

Слезте на по-малка надморска височина на 450 метра, ако имате по-изострени симптоми, които се повлияват от лекарствата и допълнителния прием на кислород.