Пикочна киселина в кръвта – как помага храненето

Мария
Написана от Мария март 9, 2018 17:12

Пикочна киселина в кръвта – как помага храненето

Акценти:

  • Пурини - пикочна киселина
  • Хранене - филтрация
  • Достоверност - урина

Свързани:

Кръвта е специфична среда в организма, чрез която се осъществява доставка на кислород към тъканите и на хранителни вещества, пречистени от отработени и междинни съединения.

Нивото на едни или други вещества в кръвта, например, на пикочна киселина, отразява състоянието на обмяната на веществата като цяло и на определени негови звена в частност.

Повишаването на концентрациите на пикочна киселина може да бъде симптом на метаболитни заболявания, а също и признак на патологии на бъбреците.

При високи концентрации на това вещество в кръвта е нужна специална диета и прием на медикаменти.

Пикочна киселина – роля в обмяната на веществата

При нормален обмен на веществата пикочната киселина в плазмата варира в определени граници.

Това е продукт от метаболизма на пурините, които са необходими за метаболизма на клетките.

Пикочна киселина се произвежда в черния дроб, нейният излишък, ако обмяната на веществата не е нарушена, се извежда с урината.

Своето название това вещество получава, защото за първи път го откриват в състава на урината и в камъните, които се образуват в него.

Така се отнася към азотните метаболити – шлаки, това е краен продукт от пуринов обмен на веществата.

Пикочната киселина не се използва от организма, активно се отделя с урината

Пурините са съставни части на нуклеиновите киселини – аденин и гуанин.

Отработените в срок пуринови основи се разграждат с образуване на пикочна киселина, която за определено време се намира в кръвта, отделя от бъбреците.

Ако обмяната на веществата е нарушена и пикочна киселина се образува повече, се повишава нейната концентрация в кръвта, тъй като бъбреците имат ограничени възможности за отделянето ѝ.

От какво зависи концентрацията на пикочна киселина в кръвта?

Нивото на пикочната киселина в кръвта зависи от количеството пурини, постъпващи с храната, основно това е животински белтък.

Също синтезът на пурини протича и в самия организъм, но този процес не влияе силно на нивото на пикочна киселина.

Не по-малко важна е и скоростта на преработване на пуриновите съединения в организма, което зависи от активността на разрушените клетки.

Пурините, съдържащи се вътре в тях, разрушавайки се отделят пикочна киселина в кръвта, и при филтрация през бъбреците се отделя в урината.

Ако обмяната на веществата не е нарушена, то нивото на пикочна киселина е относително постоянно, и това е важно за хомеостазата.

Увеличаването на нивата на пикочна киселина в кръвта – хипеурикемия, води до сериозни патологии.

Изследване на пикочна киселина – оценка на бъбречната функция

Оценка на нивото на пикочна киселина се провежда по определяне на нейната концентрация в плазмата, наред с други показатели на биохимичния обмен.

За достоверност на резултата е важно да не се яде минимум 8 часа, а също и да се изключи употребата на алкохол и на храни, богати на белтъчини 3 дни преди изследването.

Корекция на хиперурикемия – диета

На фона на повишено ниво на пикочната киселина е необходима диета с намалено потребление на пурини – месни продукти, шоколад, консерви, бобови.

Към такова хранене трябва да се придържаме постоянно, за да се поддържа нивото на пурините стабилно.

Често само правилно подбраната диета и постепенното сваляне на килограми помагат за корекция на нивото на пикочната киселина.

Особено ако човек се храни с много плодове, зеленчуци, трици и напитки с алкализиращи свойства.

Пикочна киселина в кръвта – как помага храненето
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария март 9, 2018 17:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи