Кръвта е специфична среда в организма, чрез която се осъществява доставка на кислород към тъканите и на хранителни вещества, пречистени от отработени и междинни съединения.
Нивото на едни или други вещества в кръвта, например, на пикочна киселина, отразява състоянието на обмяната на веществата като цяло и на определени негови звена в частност.
Повишаването на концентрациите на пикочна киселина може да бъде симптом на метаболитни заболявания, а също и признак на патологии на бъбреците.
При високи концентрации на това вещество в кръвта е нужна специална диета и прием на медикаменти.
Пикочна киселина – роля в обмяната на веществата
При нормален обмен на веществата пикочната киселина в плазмата варира в определени граници.
Това е продукт от метаболизма на пурините, които са необходими за метаболизма на клетките.
Пикочна киселина се произвежда в черния дроб, нейният излишък, ако обмяната на веществата не е нарушена, се извежда с урината.
Своето название това вещество получава, защото за първи път го откриват в състава на урината и в камъните, които се образуват в него.
Така се отнася към азотните метаболити – шлаки, това е краен продукт от пуринов обмен на веществата.
Пикочната киселина не се използва от организма, активно се отделя с урината
Пурините са съставни части на нуклеиновите киселини – аденин и гуанин.
Отработените в срок пуринови основи се разграждат с образуване на пикочна киселина, която за определено време се намира в кръвта, отделя от бъбреците.
Ако обмяната на веществата е нарушена и пикочна киселина се образува повече, се повишава нейната концентрация в кръвта, тъй като бъбреците имат ограничени възможности за отделянето ѝ.
От какво зависи концентрацията на пикочна киселина в кръвта?
Нивото на пикочната киселина в кръвта зависи от количеството пурини, постъпващи с храната, основно това е животински белтък.
Също синтезът на пурини протича и в самия организъм, но този процес не влияе силно на нивото на пикочна киселина.
Не по-малко важна е и скоростта на преработване на пуриновите съединения в организма, което зависи от активността на разрушените клетки.
Пурините, съдържащи се вътре в тях, разрушавайки се отделят пикочна киселина в кръвта, и при филтрация през бъбреците се отделя в урината.
Ако обмяната на веществата не е нарушена, то нивото на пикочна киселина е относително постоянно, и това е важно за хомеостазата.
Увеличаването на нивата на пикочна киселина в кръвта – хипеурикемия, води до сериозни патологии.
Изследване на пикочна киселина – оценка на бъбречната функция
Оценка на нивото на пикочна киселина се провежда по определяне на нейната концентрация в плазмата, наред с други показатели на биохимичния обмен.
За достоверност на резултата е важно да не се яде минимум 8 часа, а също и да се изключи употребата на алкохол и на храни, богати на белтъчини 3 дни преди изследването.
Корекция на хиперурикемия – диета
На фона на повишено ниво на пикочната киселина е необходима диета с намалено потребление на пурини – месни продукти, шоколад, консерви, бобови.
Към такова хранене трябва да се придържаме постоянно, за да се поддържа нивото на пурините стабилно.
Често само правилно подбраната диета и постепенното сваляне на килограми помагат за корекция на нивото на пикочната киселина.
Особено ако човек се храни с много плодове, зеленчуци, трици и напитки с алкализиращи свойства.