Пикочна киселина в кръвта - как помага храненето
Полезно

Кръвта е специфична среда в организма, чрез която се осъществява доставка на кислород към тъканите и на хранителни вещества, пречистени от отработени и междинни съединения.

Нивото на едни или други вещества в кръвта, например, на пикочна киселина, отразява състоянието на обмяната на веществата като цяло и на определени негови звена в частност.

Повишаването на концентрациите на пикочна киселина може да бъде симптом на метаболитни заболявания, а също и признак на патологии на бъбреците.

При високи концентрации на това вещество в кръвта е нужна специална диета и прием на медикаменти.

Пикочна киселина – роля в обмяната на веществата

При нормален обмен на веществата пикочната киселина в плазмата варира в определени граници.

Това е продукт от метаболизма на пурините, които са необходими за метаболизма на клетките.

Пикочна киселина се произвежда в черния дроб, нейният излишък, ако обмяната на веществата не е нарушена, се извежда с урината.

Своето название това вещество получава, защото за първи път го откриват в състава на урината и в камъните, които се образуват в него.

Така се отнася към азотните метаболити – шлаки, това е краен продукт от пуринов обмен на веществата.

Пикочната киселина не се използва от организма, активно се отделя с урината

Пурините са съставни части на нуклеиновите киселини – аденин и гуанин.

Отработените в срок пуринови основи се разграждат с образуване на пикочна киселина, която за определено време се намира в кръвта, отделя от бъбреците.

Ако обмяната на веществата е нарушена и пикочна киселина се образува повече, се повишава нейната концентрация в кръвта, тъй като бъбреците имат ограничени възможности за отделянето ѝ.

От какво зависи концентрацията на пикочна киселина в кръвта?

Нивото на пикочната киселина в кръвта зависи от количеството пурини, постъпващи с храната, основно това е животински белтък.

Също синтезът на пурини протича и в самия организъм, но този процес не влияе силно на нивото на пикочна киселина.

Не по-малко важна е и скоростта на преработване на пуриновите съединения в организма, което зависи от активността на разрушените клетки.

Пурините, съдържащи се вътре в тях, разрушавайки се отделят пикочна киселина в кръвта, и при филтрация през бъбреците се отделя в урината.

Ако обмяната на веществата не е нарушена, то нивото на пикочна киселина е относително постоянно, и това е важно за хомеостазата.

Увеличаването на нивата на пикочна киселина в кръвта – хипеурикемия, води до сериозни патологии.

Изследване на пикочна киселина – оценка на бъбречната функция

Оценка на нивото на пикочна киселина се провежда по определяне на нейната концентрация в плазмата, наред с други показатели на биохимичния обмен.

За достоверност на резултата е важно да не се яде минимум 8 часа, а също и да се изключи употребата на алкохол и на храни, богати на белтъчини 3 дни преди изследването.

Корекция на хиперурикемия – диета

На фона на повишено ниво на пикочната киселина е необходима диета с намалено потребление на пурини – месни продукти, шоколад, консерви, бобови.

Към такова хранене трябва да се придържаме постоянно, за да се поддържа нивото на пурините стабилно.

Често само правилно подбраната диета и постепенното сваляне на килограми помагат за корекция на нивото на пикочната киселина.

Особено ако човек се храни с много плодове, зеленчуци, трици и напитки с алкализиращи свойства.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 175

Malchugani.com banner

Редактор