Плантарен фасциит

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 03:10

Плантарен фасциит

Акценти:

 • Налага ли се при плантарен фасциит да се преустанови извършването на дейности, които предизвикват болки в стъпалото?
 • Какви упражненения могат да бъдат правени за укрепване на мускулите на стъпалото
 • Предизвиква ли се плантарния фасциит от наднормено тегло?

Свързани:

Описание

Плантарен фасциит е най-честата причина за болка в петата. Плантарната фасция представлява плоска лента, изградена от съединителна тъкан – сухожилие, която свързва костта на петата с пръстите на краката, поддържаща свода на стъпалото.

При продължителното ѝ напрягане, лесно отслабва, подува се и се възпалява. Впоследствие засегнатият започва да усеща болка в петата или ходилата при ходене или стоене.

Заболяването е често срещано при хората на средна възраст. Възможно е да бъдат засегнати и по-млади хора, които натоварват прекомерно ходилата си най-често спортисти и войници. Също така може да бъде засегната плантарната фасция на единия или на двата крака.

Какви са симптомите?

Повечето засегнати усещат болка при първите си крачки, след като стават от леглото сутрин или след продължително стоене в седнало положение. Възможно е да почувстват облекчение, след като направят няколко крачки.

Но болката в стъпалото може да се усилва през деня. Най-често това се случва, когато се изкачват стълби или след продължително стоене в изправено положение.

Ако имате болки в крака през нощта, можете да имате друго заболяване като например артрит или проблем с някой от нервите, като синдром на тарзалния тунел.

Какви са причините?

Заболяването се причинява от продължително напрягане на сухожилието, поддържащо свода на стъпалото. Повтарящото се напрежение може да причини миниатюрни разкъсвания по съединителната тъкан, а това всъщност е причина за болката и подуването му. По-вероятно е да се развие такъв дегенаритивен процес, ако:

• При ходене накланяте стъпалата си твърде навътре. Състоянието се нарича прекомерна пронация.
• Сводовете на стъпалата ви са твърде високи или страдате от плоскостъпие;
• Ходите, стоите в изправено положение или бягате продължително време, особено по твърди повърхности.
Теглото ви е наднормено;
• Носите обувки, които не ви пасват добре на крака или са ви неудобни;
Имате тесни ахилесови сухожилия или прасци;

Лечение на плантарен фасциит

Не съществува специфична терапия, която да е ефективна при всички, но можете да направите доста неща, които ще възпрат дегенерацията на плантарната фасция. Например:

Дайте на краката си почивка. Спрете да извършвате всички дейности, които предизвикват болка в стъпалото ви, ако е възможно. Опитайте се да не ходите или да работите на твърди повърхности.
За да намалите болките, слагайте лед на петите си или приемайте отпусканите без рецепта болкоуспокояващи като ибупрофен, напроксен или аспирин.
Правете упражнения с пръстите на крака – седнете на стол и изпънете засегнатия крак, така че петата ви да бъде на пода и вдигнете останалата част от стъпалото във въздуха.

С ръка хванете палеца на крака и го издърпайте нагоре и назад към глезена. Задръжте в тази позиция най-малко 15 и не повече от 30 секунди.

Правете 2 до 4 повторения на серия и няколко серии дневно, когато имате свободно време. Друго упражнение, което е полезно при това заболяване, е за раздвижване на мускулите в задната и долната част задна на крака /прасеца/.

За да ефективно, то трябва да се прави 3 или 4 пъти дневно, 5 дни в седмицата – застанете с лице към стената като изпънете максимално ръцете напред като опрете дланите си в нея.

Сложете ви крак около една стъпка зад другия крак и след това трябва, без да вдигате петата, да вдигнете останалата част от стъпалото във въздуха на височина, при която ще почувствате натоварване в долната задна част на крака, едновременно с това свийте леко коляното на другия крак. Задръжте в това положение стъпалото за около 15-30 секунди. Направете 2-4 повторения.

Плантарен фасциит
4.5 (90.29%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 03:10
Напиши коментар

3 коментара

 1. bobo януари 7, 08:32

  Здравейте, след много ходене по доктори, ме диагностицираха с плантарен фасцит. След какви ли не опити да намаля болките, стигнах до мазане с магнезиев гел. Мога да кажа че вече почти нямам болки. От време на време правя и йога упражнения.
  До този момент нищо друго не ме е облекчавало.
  Гела започва да действа след около месец мазане по два три пъти на ден.
  Успех.

  Отговори на този коментар
 2. Ина юли 12, 09:46

  Здравей bobo, благодаря за съвета. Аз съм в същото положение без успешни опити да намаля болките с какво ли не. Ще пробвам с магнезиев гел и ще се надявам на успех, защото вече ми омръзна….

  Отговори на този коментар
 3. Димитър май 14, 18:10

  И аз от пет месеца съм с плантарен фасцит. Поставиха ми локално ижекция „Дипрофос“но подобрение няма.Сега мажа с магнезиев гел вече 20 дни с надежда за подобрение.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи