Съществуват и естествени начини за прочистване на артериите от мастни отлагания и холестеролни плаки, като така се предотвратява инфаркт или инсулт.

Артериите представляват кръвоносни съдове с тръбовидна форма, през които непрекъснато се транспортират важни хранителни вещества и кислород от сърцето към останалата част на тялото.

До голяма степен здравословното състояние и пропускливостта на артериите са взаимосвързани с хранителните навици на човека. И в тази връзка е напълно вярна популярната сентенция, която гласи: „Човек е това, с което се храни.“ Включването към ежедневното меню на храни, които прочистват артериите, подобряват сърдечната функция и общото здравословно състояние.

Топ 6 на храните, прочистващи артериите

Аспержи – това многогодишно растение, принадлежащо към семейство Зайчесянкови, според някои учени, е може би най-добрата храна, която съществува, за прочистване на артериите. Според авторите на скорошно проучване растението е ефективно във всеки кръвоносен съд, като то подпомага имунната система да се справи с трупаните с годините възпалителни процеси. Аспержите също са полезни за предотвратяване на формирането на смъртоносни тромби в кръвоносната система.

Нарът съдържа фитохимикали, които действат като антиоксиданти и предпазват лигавицата на артериите от увреждане, като това твърдение поддържат повечето хомеопати и експерти по алтернативна медицина. През 2005 г. беше публикувано проучване в Бюлетин на Националната академия на науките на САЩ, в което се установява, че богатият на антиоксиданти сок от нар стимулира производството в организма на азотен оксид, който улеснява движението на кръвта по артериите, като същевременно поддържа тяхната максимална пропускливост.

Куркума – тревистото многогодишно растение, принадлежащо към рода Куркума притежава мощни противовъзпалителни свойства. То съдържа куркумин, който способства за ограничаване и елиминиране на възпалителните процеси, които са основната причина за атеросклероза – удебеляване и втвърдяване на стените на артериите. А проучване от 2009 г. установява, че куркуминът спомага за намаляване на мастните отлагания в артериите с 26%.

• Спирулина – ежедневно доза от 4500 мг. от тези синьо-зелени водорасли, обикновено се предлагат под формата капсули или на прах, може да подпомогне за отпускане на артериалните стени и за нормализиране на кръвното налягане. Тези дози също така укрепват функцията на черния дроб и се постига балансиране нивата на мазнините в кръвта. Според едно скорошно проучване чрез редовния прием на спирулина се постига намаляване на нивата на холестерола с ниска плътност с 10% и повишаване на този с висока плътност с 15%.

Червени боровинки – използват се плодовете на вечнозелен храст, представител на семейство Пиренови. Изследванията показват, че червените боровинки са богати на калий, могат да помогнат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол и да допринесат за покачване на серумните нива на „добрия“ холестерол. Редовната консумация на плода може да спомогне за понижаване на риска от сърдечно заболяване с 40%.

Диня /Citrullus lanatus/ – плодът на растението, принадлежащо към семейство Тиквови, може да предпази и укрепи функцията на сърцето. Проучване на университета на щата Флорида, САЩ, установи, че включилите се в изследването хипертоници, които получават под формата на добавка L-цитролин /аминокиселина, съдържаща се в динята/, понижават кръвното си налягане само за 6 седмици. Авторите на изследването твърдят, че аминокиселината способства формирането в организма на азотен оксид, който действа разширяващо на мускулите на кръвоносните съдове.