Описание

Плантарен фасциит е най-честата причина за болка в петата. Плантарната фасция представлява плоска лента, изградена от съединителна тъкан – сухожилие, която свързва костта на петата с пръстите на краката, поддържаща свода на стъпалото.

При продължителното ѝ напрягане, лесно отслабва, подува се и се възпалява. Впоследствие засегнатият започва да усеща болка в петата или ходилата при ходене или стоене.

Заболяването е често срещано при хората на средна възраст. Възможно е да бъдат засегнати и по-млади хора, които натоварват прекомерно ходилата си най-често спортисти и войници. Също така може да бъде засегната плантарната фасция на единия или на двата крака.

Какви са симптомите?

Основният симптом на плантарен фасциит е болката, която се усеща в областта на петата и стъпалото. Повечето хора, засегнати от това състояние, се оплакват от интензивна болка при първите няколко крачки след събуждане или след дълги периоди на седене или легене. Тази болка може да бъде наистина остра и дразнеща.

Важно е да се отбележи, че болестта може да се развие и при хора, които занимават професионални дейности, които включват много стоящо или ходене на твърда повърхност.

Друг характерен симптом е усилването на болката през деня, особено при активности като изкачване на стълби или продължително стоене. Това може да доведе до значителни неудобства и ограничения в ежедневието. Важно е да се обърне внимание на това усещане на болка, тъй като това може да бъде показател за развитие на плантарен фасциит.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че симптомите на плантарен фасциит могат да бъдат схожи с други заболявания или състояния като артрит или синдром на тарзалния тунел.

Това може да създаде затруднения при правилното поставяне на диагноза. Затова, при появата на болка в областта на петата и стъпалото, е важно да се консултира лекар за правилна оценка и диагностициране на състоянието.

Лечението на плантарен фасциит често включва комбинация от методи като упражнения за укрепване на мускулатурата на краката, носене на специални ортопедични обувки или стелки, физиотерапевтични процедури и в някои случаи лекарства за управление на болката и запалението. В някои по-сложни случаи може да бъде необходима и хирургическа интервенция.

Като цяло, разбирането на симптомите на плантарен фасциит е от ключово значение за своевременно лечение и предотвратяване на по-нататъшни ограничения в активността и движението. И все пак е важно да се консултирате с професионален медицински специалист за точна диагноза и подходящо лечение.

Какви са причините?

Заболяването се причинява от продължително напрягане на сухожилието, поддържащо свода на стъпалото. Повтарящото се напрежение може да причини миниатюрни разкъсвания по съединителната тъкан, а това всъщност е причина за болката и подуването му. По-вероятно е да се развие такъв дегенаритивен процес, ако:

• При ходене накланяте стъпалата си твърде навътре. Състоянието се нарича прекомерна пронация.
• Сводовете на стъпалата ви са твърде високи или страдате от плоскостъпие;
• Ходите, стоите в изправено положение или бягате продължително време, особено по твърди повърхности.
Теглото ви е наднормено;
• Носите обувки, които не ви пасват добре на крака или са ви неудобни;
Имате тесни ахилесови сухожилия или прасци;

Лечение на плантарен фасциит

Не съществува специфична терапия, която да е ефективна при всички, но можете да направите доста неща, които ще възпрат дегенерацията на плантарната фасция. Например:

Дайте на краката си почивка. Спрете да извършвате всички дейности, които предизвикват болка в стъпалото ви, ако е възможно. Опитайте се да не ходите или да работите на твърди повърхности.
За да намалите болките, слагайте лед на петите си или приемайте отпусканите без рецепта болкоуспокояващи като ибупрофен, напроксен или аспирин.
Правете упражнения с пръстите на крака – седнете на стол и изпънете засегнатия крак, така че петата ви да бъде на пода и вдигнете останалата част от стъпалото във въздуха.

С ръка хванете палеца на крака и го издърпайте нагоре и назад към глезена. Задръжте в тази позиция най-малко 15 и не повече от 30 секунди.

Правете 2 до 4 повторения на серия и няколко серии дневно, когато имате свободно време. Друго упражнение, което е полезно при това заболяване, е за раздвижване на мускулите в задната и долната част задна на крака /прасеца/.

За да ефективно, то трябва да се прави 3 или 4 пъти дневно, 5 дни в седмицата – застанете с лице към стената като изпънете максимално ръцете напред като опрете дланите си в нея.

Сложете ви крак около една стъпка зад другия крак и след това трябва, без да вдигате петата, да вдигнете останалата част от стъпалото във въздуха на височина, при която ще почувствате натоварване в долната задна част на крака, едновременно с това свийте леко коляното на другия крак. Задръжте в това положение стъпалото за около 15-30 секунди. Направете 2-4 повторения.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от плантарен фасциит, е важно да обърнем внимание на някои ключови аспекти на грижата за краката.

Редовната гимнастика, като упражнения за укрепване на мускулатурата на краката и стабилизацията на стъпалата, може да помогне за поддържане на тяхната здравина.

Носенето на подходящи обувки с подплатени стелки, които осигуряват поддръжка и удобство, е също важно.

Избягването на прекомерно натоварване на краката и редовното отделяне на време за почивка могат да помогнат да се намали риска от развитие на плантарен фасциит.