Холестерол и яйца – по колко яйца е препоръчително да изяждате дневно

Мария
Написана от Мария април 13, 2015 18:04

Холестерол и яйца – по колко яйца е препоръчително да изяждате дневно

Акценти:

  • Яйца и холестерол
  • Предпазване от сърдечни заболявания
  • Черен дроб - холестерол

Свързани:

Вие изяждате по цели 40 яйца седмично, по 5-6 яйца ежедневно за закуска? Вие ги ядете със зеленчуци и се чувствате, изпълнени с енергия всеки път в спортната зала, когато денят ви започва с омлет.

Но всички ви говорят, че сте луда, защото ядете толкова много яйца. Те ви казват, че яйцата са нездравословна храна, тъй като в тях има много холестерол.

Запушвате артериите си и можете да умрете, ако продължавате да консумирате яйца в такива количества. Струва ли ви се това познато?

Нека да разгледаме какво е истина и какво е мит.

Защо хората говорят, че консумацията на много яйца е вредно за здравето? Яйцата действително съдържат голямо количество. Едно голямо яйце съдържа около 200 мг холестерол и 5 грама мазнини.

Почти половината от мазнините са наситени. Логиката на тези хора се състои в това, че тъй като в яйцата се съдържа много холестерол, при употребата им в голямо количество се увеличават и кръвните нива на „лошия“ холестерол.

Съответно при намаляване количеството на консумираните яйца, концентрацията на холестерол в кръвта би следвало да се понижи. Но това съвсем не е така, човешкият организъм функционира по друг начин.

Вие можете да намерите изследвания, показващи, че високите нива на холестерола спомагат човек да живее по-дълго, да по-устойчив на инфекции и заболявания, отколкото ако е с нисък холестерол.

Освен това самият човешки организъм синтезира холестерол. Черният дроб на човека образува от 3 до 6 пъти повече холестерол, отколкото вие можете да приемете чрез храната, употребявайки яйца и други продукти от животински произход.

Холестеролът е жизненоважен за вашето тяло. Той е необходим за синтеза на стероидни хормони, като тестостерон, участва в изграждането и възстановяването на клетките.

Приетият с храната холестерол не влияе пряко на нивата на липопротеините с ниска плътност /ЛПНП/. Не съществува също връзка между употребата на наситени мазнини и по-високите нива на холестерола.

Какви са ползите от яйчени жълтъци?

Да се консумират яйцата цели, тоест заедно с белтъците, е много по-удобно, тъй като не е необходимо всеки път да отделяте жълтъка от белтъка. Освен това консумирането на цели яйца е по-здравословно по 3 причини:

• Приемате повече витамини – в жълтъка има много витамини A, D, E. Особено важен е витамин D, тъй като поради недостатъчното излагане на слънчева светлина повечето хора страдат от недостиг именно на него.

• Не трябва да изяждате 2 пъти повече белтъци – ако вие изяждате яйцата цели, вие си набавяте два пъти повече белтъчини, тъй като в жълтъка се съдържат половината от протеините.

• Повишава се нивото ви на тестостерон в организма – това е добре дошло за силния пол, наситени мазнини и холестеролът увеличава синтеза на тестостерон. 2-те вещества присъстват в яйчения жълтък в по-големи количества.

Как да се предпазите от сърдечни заболявания?

Безпокойството на хората по отношение на холестерола е напълно разбираема, тъй като високото му съдържание в жълтъка създава реален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

За да предотвратите това следва да се придържате към няколко прости правила:

• Изгаряйте повече калории – хората с висок холестерол обикновено са и затлъстели и имат отлагания на мазнини по тялото.

• Физически натоварвания – те ще ви позволяват да се избавите от мастните отлагания и да подобрите здравословното си състояние.

• Хранете си здравословно – прекратете консумацията на нездравословни храни като такива, съдържащи трансмазнини и рафинирана захар, както и от употребата на газирани напитки.

Холестерол и яйца – по колко яйца е препоръчително да изяждате дневно
4.4 (87.62%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 13, 2015 18:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи