Вие изяждате по цели 40 яйца седмично, по 5-6 яйца ежедневно за закуска? Вие ги ядете със зеленчуци и се чувствате, изпълнени с енергия всеки път в спортната зала, когато денят ви започва с омлет.

Но всички ви говорят, че сте луда, защото ядете толкова много яйца. Те ви казват, че яйцата са нездравословна храна, тъй като в тях има много холестерол.

Запушвате артериите си и можете да умрете, ако продължавате да консумирате яйца в такива количества. Струва ли ви се това познато?

Нека да разгледаме какво е истина и какво е мит.

Защо хората говорят, че консумацията на много яйца е вредно за здравето? Яйцата действително съдържат голямо количество. Едно голямо яйце съдържа около 200 мг холестерол и 5 грама мазнини.

Почти половината от мазнините са наситени. Логиката на тези хора се състои в това, че тъй като в яйцата се съдържа много холестерол, при употребата им в голямо количество се увеличават и кръвните нива на „лошия“ холестерол.

Съответно при намаляване количеството на консумираните яйца, концентрацията на холестерол в кръвта би следвало да се понижи. Но това съвсем не е така, човешкият организъм функционира по друг начин.

Вие можете да намерите изследвания, показващи, че високите нива на холестерола спомагат човек да живее по-дълго, да по-устойчив на инфекции и заболявания, отколкото ако е с нисък холестерол.

Освен това самият човешки организъм синтезира холестерол. Черният дроб на човека образува от 3 до 6 пъти повече холестерол, отколкото вие можете да приемете чрез храната, употребявайки яйца и други продукти от животински произход.

Холестеролът е жизненоважен за вашето тяло. Той е необходим за синтеза на стероидни хормони, като тестостерон, участва в изграждането и възстановяването на клетките.

Приетият с храната холестерол не влияе пряко на нивата на липопротеините с ниска плътност /ЛПНП/. Не съществува също връзка между употребата на наситени мазнини и по-високите нива на холестерола.

Какви са ползите от яйчени жълтъци?

Да се консумират яйцата цели, тоест заедно с белтъците, е много по-удобно, тъй като не е необходимо всеки път да отделяте жълтъка от белтъка. Освен това консумирането на цели яйца е по-здравословно по 3 причини:

• Приемате повече витамини – в жълтъка има много витамини A, D, E. Особено важен е витамин D, тъй като поради недостатъчното излагане на слънчева светлина повечето хора страдат от недостиг именно на него.

• Не трябва да изяждате 2 пъти повече белтъци – ако вие изяждате яйцата цели, вие си набавяте два пъти повече белтъчини, тъй като в жълтъка се съдържат половината от протеините.

• Повишава се нивото ви на тестостерон в организма – това е добре дошло за силния пол, наситени мазнини и холестеролът увеличава синтеза на тестостерон. 2-те вещества присъстват в яйчения жълтък в по-големи количества.

Как да се предпазите от сърдечни заболявания?

Безпокойството на хората по отношение на холестерола е напълно разбираема, тъй като високото му съдържание в жълтъка създава реален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

За да предотвратите това следва да се придържате към няколко прости правила:

• Изгаряйте повече калории – хората с висок холестерол обикновено са и затлъстели и имат отлагания на мазнини по тялото.

• Физически натоварвания – те ще ви позволяват да се избавите от мастните отлагания и да подобрите здравословното си състояние.

• Хранете си здравословно – прекратете консумацията на нездравословни храни като такива, съдържащи трансмазнини и рафинирана захар, както и от употребата на газирани напитки.