Подути лимфни възли

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2014 11:01

Подути лимфни възли

Акценти:

  • Кои са най-честите причини за подуване на лимфните възли?
  • Кога се подуват лимфните възли около сърцето?
  • Налага ли се специфично лечение, когато лимфните възли са подути, поради настинка или грип?

Свързани:

Лимфните възли, погрешно наричани лимфни жлези, са елемент от имунната система на организма. Подуване на лимфните възли е възможно да са сигнал за инфекция.

Съществуват няколко групи лимфни възли, които представляват малка възлеста тъкан в бобовидна форма. Тези от тях, които най-често се подуват са в областта на шията, под брадичката, под мишниците и в областта на слабините. Също така има голяма група лимфни възли в гърдите, за които е установено, че се увеличават.

Лимфната система се състои от възли и съдове, обхващащи целия организъм. Те пренасят лимфата, която се присъединява към кръвообращението през вените. Лимфата съдържа концентрирани инфекциозни и други чужди вещества /антигени/.

Лимфните възли са малки групи от клетки, заобиколени от капсула и лимфни съдове навлизат и излизат от тях. Клетките в лимфните възли са лимфоцити, които произвеждат антитела /белтъчни частици, които се свързват с чужди вещества, включително и с инфекциозните частици/ и макрофаги, които поглъщат клетъчните патогенни остатъци /дебри/. Те действат като очистителните клетки на тялото.

Какви са симптомите?

Симптомите на набъбване на лифните възли зависят, както от местоположението, така и от причината за разширяването.

Засегнатите могат да почувстват симптоми на инфекция на горните дихателни пътища /хрема, болки в гърлото, висока температура/ и да усетят, че лимфните им възли под кожата около ушите, под брадичката или в горната част на шията, са станала малко по-чувствителни.

При инфекция или зачервяване на кожата, засегнатият забелязва, че лимфните възли в близост до сърцето са набъбнали.

Набъбването на лимфните възли, разположени дълбоко вътре в тялото, могат да предизвикат различни последствия от подуването на тези, които са под кожата. Блокирането на потока на лимфата от подуване в по-дълбок лимфен възел, може да предизвика подуване на крайник.

Например набъбването на лимфните възли в белите дробове, може да стане причина за поява на хронична кашлица, въпреки че засегнатият няма да бъде в състояние да усети чрез допир в тази област, че лимфните възли са се подули.

Някои видове инфекции като гъбични и паразитни могат да предизвикат генерализирано подуване на лимфните възли в целия организъм.

Някои имунни разстройства като например лупус или ревматоиден артрит също е възможно да станат причина за генерализирано разширяване на лимфните възли.

Какви са причините?

Разширяването на лимфните възли може да се осъществи по няколко начина.

Инфекция – увеличава се броя на белите кръвни клетки, които се размножават в резултат на действието на чуждо вещество /антиген/;
Вирус – имунната реакция на генерализирана инфекция в тялото като вирусна такава, която може да се развие при обикновена настинка.
Възпаление – инфилтрация с възпалителни клетки при инфекция или възпаление в зоната на даден лимфен възел.
Рак – проникване на злокачествени клетки в лимфния възел чрез лимфната течност при някои видове рак.
Рак на кръвта – неконтролирано злокачествено, увеличаване на броя на лимфоцитите като при лимфом или лифкемия.

Лечение на подути лимфни възли

Ако човек има симптоми на настинка или друга лека инфекция, за която не е нужно да приема антибиотици, са необходими около 2 седмици, възлите да се върнат към нормалния си размер и не се налага специфично лечение.

Ако възлите са малки, по-малки от 2 см. и са в областта на слабините или под брадичката и вие сте на възраст между 20 и 30 години, това се счита за нормално.

При децата лимфната система е по-активна и затова уголемяването на лимфните възли при тях е обичайно.

Подути лимфни възли
4.5 (89.57%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2014 11:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи