Превръща ли се медът в отрова, предизвикваща рак, когато се добави в горещ чай

Мария
Написана от Мария ноември 22, 2015 17:12

Превръща ли се медът в отрова, предизвикваща рак, когато се добави в горещ чай

Акценти:

  • Хидроксиметилфурфурол - вредно вещество
  • Мед - нагряване
  • Пчелен продукт - изменения на биологичните свойства

Свързани:

loading...

Въпросите около ползите от меда сега са много. Това е свързано с увеличаване на потока информация, заобикаляща ни от всички страни.

В интернет медиите често се появяват сензационни публикации, че толкова полезният и любим на много от нас мед всъщност може да се окаже отрова. Но така ли е в действителност?

Каква опасност представлява нагретият мед?

За най-застрашаващо здравето на човека вещество в меда се смята хидроксиметилфурфурола. Това е продукт от разпада на захарите, който се образува при тяхното нагряване в кисела среда.

РН на меда е малко повече от 3 – следователно средата в него е кисела.

И какво ще стане с любимото ни лакомство и лекарство, когато се добави лъжичка от него в горещ чай?

Медът, който вие купувате от пазара или от магазина, вече ще съдържа хидроксиметилфурфурол.

Съгласно стандартите на европейския съюз количеството на това съединение в меда не трябва да превишава 40 мг на килограм.

За страните с горещ климат този показател е по-висок – 80 мг на кг. Всичко това се дължи на факта, че няма условия, при които продуктите от разпада на въглехидратите в меда, не биха се появили – през лятото още в пчелина медът се нагрява, макар и да се намира в кошерите.

Стандартните стойности на хидроксиметилфурфурола дават възможност да се определи кога е произведен медът и условията, при които е съхраняван и в какъв съд е бил, сложен за продажба.

Но няма никакви изследвания, които да потвърждават опасността на това вещество за човешкото здраве.

Образуването на хидроксиметилфурфурола е право пропорционално на времето и на температурата на нагряването.

В меда, който стои на слънце, и дълго време се нагрява през деня, количеството на това вещество се увеличава незначително – не повече от 1.5 пъти.

Но при охлаждане на меда до температура 18-20 градуса по Целзий това вещество частично се деактивира.

С цел по-голяма справедливост следва да се отбележи, че хидроксиметилфурфуролът се съдържа в значително по-големи количества, отколкото в нагретия мед, във всички храни, където има захар и за приготвянето на които е необходимо нагряване до много високи температури.

Колко време може да се нагрява меда, без да се навреди на качеството му?

Да започнем от температурите. За подготовка с цел опаковането му, тоест слагането му в буркани, медът се слага на водна баня, като се нагрява от 45 до 50 градуса.

Такова нагряване с продължителност от 2 денонощия не води до съществено увеличаване на количеството на предполагаемото вредно вещество в меда.

Вредно ли е действително да се добавя мед в горещия чай?

Ще се образува ли хидроксиметилфурфуролът в меда, който е сложен в горещ чай? Ако този процес се осъществи, то веществото ще бъде в много малко количество, съвсем незначително.

Медът се разтваря в горещ чай, и концентрацията на захарите се понижава.

Намалява и киселинността на средата. Количеството мед, което сте добавили в чая, не е възможно по никакъв начин да нанесе вреда, като се отчита нищожната степен на увеличаване на концентрацията на хидроксиметилфурфурола.

И вече посочихме, че опасността за здравето от това вещество по никакъв начин не е доказана.

Що се отнася до измененията на биологичните свойства на меда?

Пчелният продукт действително губи значителна част от витамините и ензимите при нагряване в горещ чай. Но следва да се има предвид, че изначално концентрацията на витамини в меда не е толкова висока и като цяло се преувеличава.

Мария
Написана от Мария ноември 22, 2015 17:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи