Въпросите около ползите от меда сега са много. Това е свързано с увеличаване на потока информация, заобикаляща ни от всички страни.

В интернет медиите често се появяват сензационни публикации, че толкова полезният и любим на много от нас мед всъщност може да се окаже отрова. Но така ли е в действителност?

Каква опасност представлява нагретият мед?

За най-застрашаващо здравето на човека вещество в меда се смята хидроксиметилфурфурола. Това е продукт от разпада на захарите, който се образува при тяхното нагряване в кисела среда.

РН на меда е малко повече от 3 – следователно средата в него е кисела.

И какво ще стане с любимото ни лакомство и лекарство, когато се добави лъжичка от него в горещ чай?

Медът, който вие купувате от пазара или от магазина, вече ще съдържа хидроксиметилфурфурол.

Съгласно стандартите на европейския съюз количеството на това съединение в меда не трябва да превишава 40 мг на килограм.

За страните с горещ климат този показател е по-висок – 80 мг на кг. Всичко това се дължи на факта, че няма условия, при които продуктите от разпада на въглехидратите в меда, не биха се появили – през лятото още в пчелина медът се нагрява, макар и да се намира в кошерите.

Стандартните стойности на хидроксиметилфурфурола дават възможност да се определи кога е произведен медът и условията, при които е съхраняван и в какъв съд е бил, сложен за продажба.

Но няма никакви изследвания, които да потвърждават опасността на това вещество за човешкото здраве.

Образуването на хидроксиметилфурфурола е право пропорционално на времето и на температурата на нагряването.

В меда, който стои на слънце, и дълго време се нагрява през деня, количеството на това вещество се увеличава незначително – не повече от 1.5 пъти.

Но при охлаждане на меда до температура 18-20 градуса по Целзий това вещество частично се деактивира.

С цел по-голяма справедливост следва да се отбележи, че хидроксиметилфурфуролът се съдържа в значително по-големи количества, отколкото в нагретия мед, във всички храни, където има захар и за приготвянето на които е необходимо нагряване до много високи температури.

Колко време може да се нагрява меда, без да се навреди на качеството му?

Да започнем от температурите. За подготовка с цел опаковането му, тоест слагането му в буркани, медът се слага на водна баня, като се нагрява от 45 до 50 градуса.

Такова нагряване с продължителност от 2 денонощия не води до съществено увеличаване на количеството на предполагаемото вредно вещество в меда.

Вредно ли е действително да се добавя мед в горещия чай?

Ще се образува ли хидроксиметилфурфуролът в меда, който е сложен в горещ чай? Ако този процес се осъществи, то веществото ще бъде в много малко количество, съвсем незначително.

Медът се разтваря в горещ чай, и концентрацията на захарите се понижава.

Намалява и киселинността на средата. Количеството мед, което сте добавили в чая, не е възможно по никакъв начин да нанесе вреда, като се отчита нищожната степен на увеличаване на концентрацията на хидроксиметилфурфурола.

И вече посочихме, че опасността за здравето от това вещество по никакъв начин не е доказана.

Що се отнася до измененията на биологичните свойства на меда?

Пчелният продукт действително губи значителна част от витамините и ензимите при нагряване в горещ чай. Но следва да се има предвид, че изначално концентрацията на витамини в меда не е толкова висока и като цяло се преувеличава.