Припадък в жегата – как да не загубвате съзнание при горещо и задушно време

Мария
Написана от Мария юли 8, 2015 10:48

Припадък в жегата – как да не загубвате съзнание при горещо и задушно време

Акценти:

  • Припадък - първа помощ
  • Горещо време - загуба на съзнание
  • Причини за припадък при горещо време

Свързани:

Могат да изпаднат в безсъзнание, дори и напълно здрави хора, които се намират навън, когато слънцето е най-силно или в задушно помещение.

Как да не загубите съзнание, ако около вас е горещо и не може да се диша?

Какво да направите, ако някой около вас започне да получава припадък?

Причини за загуба на съзнание при горещо време

Обикновено припадъците в жегата се предизвикват не от заболявания, а от самата горещина и задух, и от недостиг на свеж въздух. В задушните помещения и в транспортът с недобра вентилация нашият главен мозък започва да изпитва кислороден глад.

В резултат човек е възможно да загуби съзнание.

Макар и да не е изключено причината за припадъка да бъдат неврологични заболявания. Ако припадъците се повтарят и се съпровождат с главоболие, повръщане или други симптоми, то е наложително посещението на лекар.

Как да не припаднете при горещо време?

Елементарни правила ще ви помогнат да не загубите съзнание в жарките дни:

• Както и в предишни свои материали сме посочвали – ако навън е горещо и задушно, се старайте да не излизате от дома, без да е наложително в периода от 11 до 17 часа.
• Навън носете шапка – за предпочитане да е широкопола, за да се предпазите от слънчев удар. Така ще предотвратите и влошаване на зрението.
• Излизайки от дома вземайте със себе си бутилка със студена вода. За да остане течността за по-дълго време прохладна, можете да сложите в бутилката няколко кубчета лед. Водата ще се превърне в спасение срещу припадък в задушно помещение или в обществения транспорт.

• Закусвайте сутрин – една от причините за припадъците при горещо време е и недостигът на глюкоза в организма.
• Ако и преди сте припадали при горещо време, носете със себе си амонячен спирт. Когато почувствате, че е възможно скоро да загубите съзнание, помиришете памучен тампон с амонячен спирт.
• При внезапно чувство на отпадналост, опитайте да седнете по-бързо, за да не паднете и да не се травмирате.
• Ако усетите, че загубвате съзнание не се срамувайте да поискате помощ от хората около вас. Например, помолете някого да ви отстъпи място, ако това се е случило в задушния обществен транспорт.

Първа помощ при припадък

Пийте вода, натрийте лицето си с влажна кърпа и ако имате възможност си вземете студен душ. Важно е да си осигурите приток на свеж въздух. Ако близо до вас няма прозорци или вентилатор, използвайте подръчни средства като ветрило.

Загубата на съзнание от горещина и задуха е възможно да се случи на всеки, затова се постарайте да не оставате равнодушни към човека, който е изпаднал в такова състояние.

Тъй като е много вероятно и на вас някога да се наложи да бъде оказвана помощ. Ако пред очите ви някой е започнал да загубва съзнание, подпрете го и не допускайте да се строполи на земята.

Студената вода или амонячният спирт, които са ви под ръка, ще ви помогнат да върнете човека в съзнание. Натрийте лицето и ръцете на пострадалия човек с нещо мокро.

След връщането в съзнание на пострадалия у него е възможно да се появи чувство за страх. Опитайте се да успокоите човека и да помолите тълпата събрала се около него да се разотиде.

Припадък в жегата – как да не загубвате съзнание при горещо и задушно време
4.4 (88.77%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 8, 2015 10:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи