Могат да изпаднат в безсъзнание, дори и напълно здрави хора, които се намират навън, когато слънцето е най-силно или в задушно помещение.

Как да не загубите съзнание, ако около вас е горещо и не може да се диша?

Какво да направите, ако някой около вас започне да получава припадък?

Причини за загуба на съзнание при горещо време

Обикновено припадъците в жегата се предизвикват не от заболявания, а от самата горещина и задух, и от недостиг на свеж въздух. В задушните помещения и в транспортът с недобра вентилация нашият главен мозък започва да изпитва кислороден глад.

В резултат човек е възможно да загуби съзнание.

Макар и да не е изключено причината за припадъка да бъдат неврологични заболявания. Ако припадъците се повтарят и се съпровождат с главоболие, повръщане или други симптоми, то е наложително посещението на лекар.

Как да не припаднете при горещо време?

Елементарни правила ще ви помогнат да не загубите съзнание в жарките дни:

• Както и в предишни свои материали сме посочвали – ако навън е горещо и задушно, се старайте да не излизате от дома, без да е наложително в периода от 11 до 17 часа.
• Навън носете шапка – за предпочитане да е широкопола, за да се предпазите от слънчев удар. Така ще предотвратите и влошаване на зрението.
• Излизайки от дома вземайте със себе си бутилка със студена вода. За да остане течността за по-дълго време прохладна, можете да сложите в бутилката няколко кубчета лед. Водата ще се превърне в спасение срещу припадък в задушно помещение или в обществения транспорт.

• Закусвайте сутрин – една от причините за припадъците при горещо време е и недостигът на глюкоза в организма.
• Ако и преди сте припадали при горещо време, носете със себе си амонячен спирт. Когато почувствате, че е възможно скоро да загубите съзнание, помиришете памучен тампон с амонячен спирт.
• При внезапно чувство на отпадналост, опитайте да седнете по-бързо, за да не паднете и да не се травмирате.
• Ако усетите, че загубвате съзнание не се срамувайте да поискате помощ от хората около вас. Например, помолете някого да ви отстъпи място, ако това се е случило в задушния обществен транспорт.

Първа помощ при припадък

Пийте вода, натрийте лицето си с влажна кърпа и ако имате възможност си вземете студен душ. Важно е да си осигурите приток на свеж въздух. Ако близо до вас няма прозорци или вентилатор, използвайте подръчни средства като ветрило.

Загубата на съзнание от горещина и задуха е възможно да се случи на всеки, затова се постарайте да не оставате равнодушни към човека, който е изпаднал в такова състояние.

Тъй като е много вероятно и на вас някога да се наложи да бъде оказвана помощ. Ако пред очите ви някой е започнал да загубва съзнание, подпрете го и не допускайте да се строполи на земята.

Студената вода или амонячният спирт, които са ви под ръка, ще ви помогнат да върнете човека в съзнание. Натрийте лицето и ръцете на пострадалия човек с нещо мокро.

След връщането в съзнание на пострадалия у него е възможно да се появи чувство за страх. Опитайте се да успокоите човека и да помолите тълпата събрала се около него да се разотиде.