Признаци на опасност от спонтанен аборт и първа помощ

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 07:42

Признаци на опасност от спонтанен аборт и първа помощ

Акценти:

  • Прогестини - назначаване
  • Спешно състояние
  • Кюретаж - усложнения

Свързани:

Често прекъсването на бременността се случва незабележимо за жените, в първите дни на новия цикъл. Когато зачеването е дългоочаквано и провеждането на тест за бременност е обичайна сутрешна процедура, то всякакви изменения в усещанията могат да се възприемат като катастрофа.

Как се разбира, че съществува опасност от спонтанен аборт?

• Болки в долната част на корема с дърпащ характер или остри такива, усещане на контракции на матката;
• Кървави секрети от влагалището с различна интензивност. Също трябва да се обърне внимание, ако са с цвят на светло кафе.
• Болезнени усещания в пояса с дърпащ характер.

При поява на някой от тези признаци, е необходимо веднага се потърси помощта на наблюдаващия бременността акушер-гинеколог. Провежда се ултразвуково изследване и ако се прецени, че е възможно спасяването на бременността се назначава лечение.

Профилактика прекъсване на бременността в първия триместър

Всички препоръки изброени по-долу не изключват посещението на гинеколог при първите признаци на опасност от спонтанен аборт!

• При наличие неприятни и дърпащи усещания в долната част на корема, е необходимо вземането на няколко дни почивка от всякакви физически натоварвания. Важно е да се лежи повече по гръб или странично, по корем да се ляга не е необходимо. Наложително е максимално отпускане, спи се само колкото самият организъм пожелае без насилване.

• Запазване на спокойствие – възможно е да се наложи приемането на седативни лекарства – на бременните е разрешен валерианът. Не е необходимо бременната да прави опити да се бори с неговия седативен ефект – пълноценният сън в първия триместър увеличава шансовете за успешно износване.

Бременната е препоръчително да си вземе отпуск за 1-2 седмици или пък болничен, няма лекар, който да откаже да ѝ даде такъв, при положение че съществува опасност от прекъсване на бременността. През това време е добре да отиде при родителите за известен период и да не общува с неприятни хора. Важно е да си създаде приятни условия за самата нея.

• Ако напрежението и болката в долната част на корема не отминат от само себе си след себе си, то е необходимо приемането на болкоуспокояващи, но точно от кой вид преценява наблюдаващия акушер-гинеколог.

Някои от тях са напълно безопасни за плода и имат освен това спазмолитичен и леко седативен ефект. Но при опасност от загубване на бременността е недопустимо лечението в домашни условия. Оставайки без изследване и адекватно лечение бременната рискува да загуби бебето си.

• Изключват се всички храни, които предизвикват запек или метеоризъм. Допълнителното напрежение върху коремната кухина е абсолютно нежелателно поне към този момент.

• Гинекологът може да назначи прогестини, но ако се започне приемането им самостоятелно, вероятно няма да настъпи увреждане, но ползата от тях би била съмнителна.
Ако все пак започне кръвотечение, то е необходимо незабавно да се извика спешна помощ.

Но дори и на този етап бременността може да бъде спасена. Прегледът от лекар дори и след пълен спонтанен аборт е задължителен. Кръвотечението в този случай може да бъде силно и дори опасно за живота.

Ако пък излизането на плодното яйце е било частично, то вероятно ще се наложи кюретаж на маточната кухина. В противен случай могат да се развият усложнения, които излагат на сериозен риск не само майчинството впоследствие, но и живота.

Признаци на опасност от спонтанен аборт и първа помощ
4.6 (91.11%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 07:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи