За съжаление, най-голямата опасност, която заплашва любителите на домашни заготовки, рискът от заразяване с ботулизъм.

От къде произхожда?

Определя се като отравяне, настъпващо при употреба на храна, съдържаща токсинът от бактериите Clostridium botulinum. В природата ботулиниумите са широко разпространени и се срещат в почвата, във водоемите, в червата на риби и животни.

Попадайки в хранителните продукти, този вид бактерия се размножава и отделя токсин, който е една от най-силните от известните микробни отрови.

Сама по себе си бактерията е безопасна, страшна е само отровата, която тя образува. И идеална среда за поява на токсина се явяват херметично затворените буркани, отровата се отделя само в анаеробни условия, тоест без достъп до въздух.

Солта и киселините препятстват отделянето на токсина, но наличието на оцет и сол във вашите консерви не може на 100% да гарантира тяхната безопасност за човешкото здраве.

Често токсинът в буркана изобщо не са проявява – външният вид на съдържанието му не е променен, вкусът и миризмата са обикновени, приятни, капакът обикновено не е надут.

Единственият начин за справяне с опасната бактерия е стерилизация на запечатаните буркани с тяхното съдържание при температура над 120 градуса.

Най-често причина за отравяне стават херметично затворените консерви с гъби и зеленчуци – очистването на гъбите и зеленчуците от частиците почва е трудно, затова бактерията лесно може да проникне във вашите заготовки.

За напълно безопасни могат да се считат само солените и маринованите зеленчуци, за които не са необходими херметични капачки и стерилизация впоследствие. Това се дължи на факта, че захарта повишава температурата на кипене, а това означава, че на сиропа той е повече от 100 градуса, затова бактерията, отделяща опасния токсин, загива.

Първите симптоми на ботулизма са гадене, повръщане, болка в корема, диария. След това се развиват зрителни нарушения, сухота в устата мускулна слабост. Главата започва да увисва, болните са принудени да я поддържат с ръце. Дишането става повърхностно, едва забележимо.

При ранно въвеждане противоботулинен серум прогнозата е благоприятна. Без неговото използване леталността може да достигне 30-60%. Смъртта обикновено настъпва от парализа на дихателната мускулатура и впоследствие дихателна недостатъчност.

Съвременното лечение на заболяването понижава процентът на случаите с летален изход до под 10%.

Как да се предпазите?

1. Съблюдавайте чистота при приготвянето на домашни консерви. Не пренебрегвайте стерилизацията на капачките и на бурканите, внимателно изпирайте и изглаждайте кухненските хавлии.

2. Не си струва да приготвяне херметични консерви от лишени от естествена киселина зеленчуци – краставици, тиквички, патладжани. За тях има по-безопасни методи за приготвяне на зимнина – осоляване, мариноване в нехерметизиращ се съд, за гъбите – сушенето.

3. Ако приготвяте компоти от ябълки, круши, сливи или кайсии – падналите плодове често биват събирани от земята, стерилизация е необходима не само на бурканите и капачките, но и на тяхното съдържимо.

За тази цел поставете пълните с буркани в тенджера със вряща вода, сложете капачките, но без да ги затваряте и ги задръжте на огъня в продължение на 20 минути.

По този начин температурата навсякъде в бурканите и в тяхното съдържание – съответно плодовете, ще надмине повече от 120 градуса и в резултат опасната бактерия ще загине и вероятността от развитие на ботулизъм за вас и вашето семейство ще бъде предотвратена.