Често прекъсването на бременността се случва незабележимо за жените, в първите дни на новия цикъл. Когато зачеването е дългоочаквано и провеждането на тест за бременност е обичайна сутрешна процедура, то всякакви изменения в усещанията могат да се възприемат като катастрофа.

Как се разбира, че съществува опасност от спонтанен аборт?

• Болки в долната част на корема с дърпащ характер или остри такива, усещане на контракции на матката;
• Кървави секрети от влагалището с различна интензивност. Също трябва да се обърне внимание, ако са с цвят на светло кафе.
• Болезнени усещания в пояса с дърпащ характер.

При поява на някой от тези признаци, е необходимо веднага се потърси помощта на наблюдаващия бременността акушер-гинеколог. Провежда се ултразвуково изследване и ако се прецени, че е възможно спасяването на бременността се назначава лечение.

Профилактика прекъсване на бременността в първия триместър

Всички препоръки изброени по-долу не изключват посещението на гинеколог при първите признаци на опасност от спонтанен аборт!

• При наличие неприятни и дърпащи усещания в долната част на корема, е необходимо вземането на няколко дни почивка от всякакви физически натоварвания. Важно е да се лежи повече по гръб или странично, по корем да се ляга не е необходимо. Наложително е максимално отпускане, спи се само колкото самият организъм пожелае без насилване.

• Запазване на спокойствие – възможно е да се наложи приемането на седативни лекарства – на бременните е разрешен валерианът. Не е необходимо бременната да прави опити да се бори с неговия седативен ефект – пълноценният сън в първия триместър увеличава шансовете за успешно износване.

Бременната е препоръчително да си вземе отпуск за 1-2 седмици или пък болничен, няма лекар, който да откаже да ѝ даде такъв, при положение че съществува опасност от прекъсване на бременността. През това време е добре да отиде при родителите за известен период и да не общува с неприятни хора. Важно е да си създаде приятни условия за самата нея.

• Ако напрежението и болката в долната част на корема не отминат от само себе си след себе си, то е необходимо приемането на болкоуспокояващи, но точно от кой вид преценява наблюдаващия акушер-гинеколог.

Някои от тях са напълно безопасни за плода и имат освен това спазмолитичен и леко седативен ефект. Но при опасност от загубване на бременността е недопустимо лечението в домашни условия. Оставайки без изследване и адекватно лечение бременната рискува да загуби бебето си.

• Изключват се всички храни, които предизвикват запек или метеоризъм. Допълнителното напрежение върху коремната кухина е абсолютно нежелателно поне към този момент.

• Гинекологът може да назначи прогестини, но ако се започне приемането им самостоятелно, вероятно няма да настъпи увреждане, но ползата от тях би била съмнителна.
Ако все пак започне кръвотечение, то е необходимо незабавно да се извика спешна помощ.

Но дори и на този етап бременността може да бъде спасена. Прегледът от лекар дори и след пълен спонтанен аборт е задължителен. Кръвотечението в този случай може да бъде силно и дори опасно за живота.

Ако пък излизането на плодното яйце е било частично, то вероятно ще се наложи кюретаж на маточната кухина. В противен случай могат да се развият усложнения, които излагат на сериозен риск не само майчинството впоследствие, но и живота.