Прополис – лечебни свойства и приложение

Мария
Написана от Мария юни 10, 2015 06:53

Прополис – лечебни свойства и приложение

Акценти:

  • Контактни дерматити - прополис
  • Йонизиращи излъчвания - онкологични заболявания
  • Прополис - лечение на екземи

Свързани:

Прополисът е продукт на пчеларството, който е известен с уникалните си лечебни свойства и притежава горчив вкус, тъмнокафяв, понякога жълт цвят и приятен аромат. Това вещество се образува от секрета на жлеза в горната челюст на пчелата и от цветен прашец.

Прополисът се извлича от пчелните гнезда /пити/ след приключване на събирането на меда, тоест медът и прополисът се събират практически едновременно.

Този продукт на пчеларството се използва от пчелите за смазочно средство за регулиране на диаметъра на жилото – в зависимост от температурата на околната среда.
Първоначално прополисът е мек, но с течение на времето се втвърдява и се превръща крехко вещество, подобно на тъмен колофон /вид смола/.

Прополисът се топи при 80-104°C, но при 15 градуса и по-ниска температура започва да се разпада.

Този пчелен продукт съдържа голямо количество полезни вещества и притежава бактерицидни свойства. Основните функции на прополиса в кошера е унищожаването на бактериите.

Доказано е, че този пчелният продукт по отношение на човешкия организъм се характеризира с антибиотична, антитоксична, антираково и антибактериална активност.

Състав на прополис

Прополисът съдържа флавон, витамини, аминокиселини и други микроелементи. В него са установени общо около 16 класа различни органични вещества. Към настоящия момент са идентифицирани повече от 200 активни компоненти.

Важна е ролята на цикличните вещества с ниска молекулна маса – алкохоли, алдехиди, полифеноли.

Защитната функция на пчелният продукт прополис се осигурява от множествеността тези съставки, което оказва ефективно съвкупно действие.

Основно прополисът има следната структура:

• 50% – образуващи смола компоненти – ароматни киселини, техните етери и флавоноиди;
• 30% восък – алкохоли, техните естери, мастни киселини;
• 10% – ароматни и етерични масла;
• 5% – цветен прашец – белтъчини и съставни аминокиселини;
• 5% – други вещества – витамини, захари, кетони, хинони, лактони, стероиди;

До голяма степен лечебните свойства на прополиса се обуславят от наличието на флавоноиди в него, които имат терапевтично значение.

Лечебни свойства на прополиса

В народната медицина този пчелен продукт се използва много често – лечението с това вещество е ефективно при възпаление на дихателните пътища, синузити , ангина, хрема и други заболявания.

Прополисът още от древни времена е бил използван като лечебно средство, което притежава регенериращи, антисептични и бактерицидни свойства.

В медицината се използва фармакологичната и биологичната активност на прополиса. Този пчелен продукт притежава активност спрямо патогенните микроорганизми, а също се характеризира с различни лекарствени свойства.

Прополисът е възможно да предизвика алергия, поради наличието на алергенни свойства, затова е необходимо да се прилага с особено внимание. Естерите на кофеиновата киселина, които съдържа пчелният продукт определят и противопоказанията за неговото използване.

Тези естери е възможно да доведат до появата на контактни дерматити.

Използването на прополис в различни форми способства за повишаването на имунитета, за снабдяването с хранителни вещества и за микроциркулация на тъканите. С цел лечение на екземи и рани също е бил използван прополис – мехлемът от това вещество винаги е притежавала оздравяващи свойства.

Попадайки в организма на човека, прополисът прочиства кръвоносните съдове от натрупаните плаки от „лош“ холестерол, прочиства клетъчните мембрани и възстановява засегнатите тъкани.

Този пчелен продукт е изключително ценен и при онкологични заболявания, поради свойството му да неутрализира патологичните клетки и антиоксидантното му действие.

Прополисът подобрява устойчивостта на организма към йонизиращите излъчвания, оказва благотворен психофизически и тонизиращ ефект в частта да неутрализиране на депресивните настроения.

Прополис – лечебни свойства и приложение
4.4 (88.89%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 10, 2015 06:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи