Противоречивото здравеопазване на САЩ

Мария
Написана от Мария април 23, 2015 19:20

Противоречивото здравеопазване на САЩ

Акценти:

  • Здравеопазване - САЩ
  • Противоречия в система - положителни страни
  • Лекарска професия - престижна

Свързани:

Най-богатите лекари и най-защитените от закона пациенти – в САЩ.

Как е възможно всички да бъдат доволни.

Защо тогава са необходими реформи в този отрасъл?

За американската медицина можете да чуете много различни неща – хвалят я до небесата и в същото време бива критикувана, че нищо не струва.

Въпреки това, днес системата на здравеопазване на САЩ заема водещите позиции в света по много параметри, които се измерват в неоспоримите числови данни – това е факт „за“ съществуващата система.

В тази връзка може да се определи като тревожно, че американския президент Барак Обама много скоро, след като встъпи в длъжност, предложи дълбоко реформиране на системата, тъй като, според него, тя се намира в изключително незадоволително състояние.

Основната причина за действията на президента е огромният брой здравно неосигурени американци – над 60 милиона души или около 19% от населението на страната – това е факт „против“.

Даденото противоречие се потвърждава и от статистическите данни:

• Първо място в света САЩ заемат по разходи за медицински услуги – приблизително 18% от БВП за 2013 година, което на глава от населението е над 9000 долара на година.

• Голяма част от Нобеловите награди в областта на медицината получават представители на САЩ. През 2011 година 18 от 25 лауреати.

• За последните 20 години половината от всички медицински препарати са създадени от американски специалисти.

• Днес САЩ заема 37-мо място в света по ниво на оказаната медицинска помощ, а по общото ниво на здравето на нацията 72-ро.

• САЩ е с най-лош показател за детска смъртност сред развитите страни – 41 място, а по-продължителност на живота американците са на далечното 51-во място в света.

За сравнение съседна Гърция е на 30-то място по този показател.

Какво е положителното в тази система?

Преди всичко, необходимо е да се отбележи техническата страна на целия здравен сектор. Здравеопазването на САЩ е обезпечено с най-съвременното медицинско оборудване, с лекарствените препарати и с разходните материали.

Медицинският отрасъл има силно лоби в правителството на САЩ, което спомага за решаването на различни въпроси, свързани с финансирането на системата, започвайки от милиардите, влагани в развитието на иновационни технологии и завършвайки с привличането на перспективни кадри от чужбина.

Лекарите в САЩ влизат в топ 10 на най-престижните, уважавани и високоплатени професии. Но, за да се сдобие с лекарско звание в САЩ, човек трябва доста да се потруди – 4-6 години в медицински колеж, след това 5-8 години в зависимост от избраната специалност резидентура – интернатура.

Пациентът в САЩ пряко участва в процеса на лечение, освен това там се съблюдава конфиденциалност и уважително отношение към болния. Това до голяма степен се обяснява от широката законодателната база на Страната на неограничените възможности и безпрецедентните, как смятат самите американци, права на гражданите.

В случаи на лекарски грешки се предоставят услуги на адвокати, които завеждат дела, в резултат на които се присъждат големи компенсации.

Затова, при цялото уважение към лекарската професия, медицинските специалисти трябва да бъдат внимателни, защото само такъв медицински преглед може да продължи до 5 години.

Следва да се отбележи, че такава ситуация невинаги е от полза за пациента – неговото излишно участие в процеса при липса на компетентност по медицинските въпроси понякога може да само да му навреди.

Противоречивото здравеопазване на САЩ
4.5 (90.19%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 23, 2015 19:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи