Псориазис

Калина
Написана от Калина юли 27, 2014 13:20

Псориазис

Акценти:

 • Лечение на псориазис
 • Симптоми
 • Видове
 • Превантивни мерки

Свързани:

Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е комплексно, хронично, многофакторно, възпалително заболяване, което се състои в хиперпролиферация на кератиноцидите в епидермиса съчетано с необичайно бърз растеж на епидермалните клетки.

Заболяването най-често се проявява върху кожата на лактите, коленете, окосмената част на част на главата, но е възможно да се появи и на други области на кожата. При приблизително 30 % от болните ставите също биват засегнати.

Симптоми на псориазис

Плакатният псориазис е най-честата форма и предизвиква:

 • Поява на плаки по кожата, като могат да се различават по размер и могат да бъдат ограничени в определени зони или да са доста големи. Формата на плаките обикновено е кръгла с неправилни граници. По-малките зони, където са разположени плаките може да се слива с други кожни зони с плака и така да образува по-големи зони с псориазисна плака. Кожата в тези области е люспеста.
 • Плаките могат да причиняват сърбеж или парене.
 • В зоните с псориазисна плака кожата може да се напука и особено по ставите да започне да кърви.

Псориазисът при деца – прориазисната плака изглежда малко по-различно в сравнение с този при възрастни. При децата плаката не е толкова дебела и не толкова люспеста и често може да се появи в областта на пелените и по лактите.

Причини за псориазис

Причината за поява на псориазис не е напълно изяснена, но се смята, че е свързана с проблеми с проблем на клетките на имунната система. По-конкретно, един вид клетки, наречени Т-лимфоцити или Т-клетки. Обикновено Т-клетките се придвижват в тялото, за да открият и да се преборят с чуждите вещества, които навлизат в него като бактерии и вируси.

При псориазис обаче Т-клетките атакуват здравите кожни клетки по погрешка, сякаш за да излекуват раната или да се преборят с инфекцията. Това води до увеличаване на производството на здрави кожни клетки и на повече Т-клетки и други бели кръвни клетки.

Лечение на псориазис

 • Излагането на слънчева светлина помага на повечето хора с псориазис
 • Поддържането на кожата мека и влажна също е полезно при това състояние. Нанасяйте силни овлажняващи кремове след къпане.
 • Не използвайте дразнещи кожата ви козметики или сапуни.
 • Избягвайте да чешете засегнатите зони. Това може да доведе до кървене или прекомерно дразнене.
 • Кремовете, съдържащи кортизон, могат да намалят сърбежа и са достъпни без рецепта.

Съществуват три начина за лечение на псориазис :

 • Стандартна терапия – медикаменти, прилагани външно като кремове, мазила и гелове.
 • Фототерапия (светлинна терапия)
 • Системна терапия (редовен прием на лекарства под формата на таблетки)

Тези начини на лечение могат да бъдат прилагани самостоятелно или в комбинация.

Съществува начин за лечение, което не е възприет от официалната медицина, но дава отлични резултати и не изисква посещение при лекари, прием на лекарства и прочие. Необходимо е от ваша страна само да започнете да си водите дневник и ежедневно да си записвате с какво сте се хранили през деня.

И след като снабдите с достатъчно информация с какво сте се хранили, от вас се изисква да започнете да изключвате по една от храните, което редовно консумирате за около седмица. Трябва да наблюдавате как това изключване се е отразило на кожата ви и дали е повлияло на състоянието.

И така докато забележите, че отсъствието на определена храна от менюто ви повлиява положително на състоянието на кожата ви. Вашата цел в този случай ще е да премахнете изцяло тази храна, която е причината за поява на псориазис при вас.

Превенция на псориазис

 • Трябва да съобразите как се отразява на псориазиса ви излагането на слънце, защото при определени случаи може да е полезно, но в други да го влоши.
 • Избягване на емоционалния стрес, тъй като се смята, че продължителното състояние на силно притеснение може да е причина за появата на псориазис.
 • Алкохолът също се смята за рисков фактор за появата на псориазис и затова е препоръчително да го избягвате, ако имате псориазис.
Псориазис
4.5 (89.5%) 40 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 27, 2014 13:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи