Разтоварващи дни – какви грешки се допускат най-често

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2015 15:01

Разтоварващи дни – какви грешки се допускат най-често

Акценти:

  • Ябълки и елда - разтоварващи дни
  • Продукти - разтоварване
  • Разтоварващ ден - какво представлява

Свързани:

Много хора, които си поставят за цел да отслабнат си мислят по следния начин – защо да спазвам хранителен режим и да се ограничавам във всичко, ако мога да сваля няколко килограма, като един ден изкарам на извара или пък на кисело мляко?

Разтоварващите дни са ефективни, тъй като са „сътресение“ за организма – изчезва излишната течност, понижават се нивата на кръвната захар и на холестерола в кръвта, стимулира се чревната перисталтика.

Разтоварването не е удоволствие за всеки, защото е възможно да предизвика пристъп на гастрит, панкреатит и дори на мигрена. В такъв случай трябва да се потърси компромисен вариант – да приведем организма в тонус, да свалим излишните килограми, но да не си навредим.

Какво представлява това?

Разтоварващият ден всъщност представлява монодиета за 1 ден. Тоест в рамките на денонощие да се храните само с един единствен продукт, например с ябълки или извара, като общата им калоричност не трябва да надвишава 600-1000 калории.

Разтоварващите дни са много ефективни и защото в рамките на деня разходвате повече калории, отколкото приемате чрез храната.

Какъв би трябвало да бъде резултатът?

Много успяват да свалят 1-2 килограма за денонощие, но това не са мазнини, а течности. За да изгорите мазнините е недостатъчно ограниченията в храненето – необходими са и физически натоварвания.

Всъщност задачата на разтоварващия ден е стимулиране обмяната на веществата.

Ако спазвате всички правила и на следващия ден не се нахвърлите на мазно, сладко и тестено, то ще успеете да отслабнете, но имайте предвид, че няма да свалите мазнини, а само течности и евентуално ще прочистите червата, ако сте имали лек запек, тъй като храната ще започне по-бързо да се смила.

Продукти, с които можете да се разтоварите

• Риба или месо – 400 грама месо или риба – 800 килокалории, белтъчната храна способства за изгарянето на мастните отлагания;
• 1-1.5 килограма ябълки – 500-600 килокалории, в тези плодове се съдържат растителни влакна, които участват организма;
• Извара – 1-1.5 килограма – 1000 килокалории – подобрява работата на стомаха;
• Ден на сушени кайсии – 500 грама – 1000 килокалории – източник на калий, който регулира водния баланс в организма, извеждайки излишната течност;
• Елда – 250 грама – 700 килокалории – грубата храна съдържа растителни влакна и стимулира храносмилането;

Необходимо е да ядете по 4-5 пъти дневно.

Кога разтоварващия ден може да завърши в интензивното отделение на болница?

Това се случва, когато избираме продукт за разтоварване, без да отчитаме здравословното си състояние.

• При проблеми с бъбреците не трябва да се разтоварвате с белтъчна храна – месо, риба, млечни продукти – по време на разграждането на белтъците се отделят токсини, които трябва да се отстранят организма именно от бъбреците. Употребявайки много месо и млечни продукти, вие ги принуждавате да функционират на пълна мощност;

• При гастрит и язва на стомаха не трябва да се разтоварвате с ябълки и елда – защо не трябва – и ябълките, и елдата са груба храна с голямо количество растителни влакна. А ябълките предизвикват обилно отделяне на стомашен сок, повишават киселинността, което може да завърши с пристъп на гастрит;

• При повишени нива на пикочна киселина не трябва да се разтоварвате с месо – защо не месо, тъй като последното е източник на пурини. Когато тези вещества постъпят в организма на човека в голямо количество, се повишават нивата на пикочната киселина, което води до развитието на подагра.

Разтоварващи дни – какви грешки се допускат най-често
4.5 (90.63%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2015 15:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи