Рибна тения

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2014 10:04

Рибна тения

Акценти:

  • Протича ли в повечето случаи хелминтозата безсимптомно?
  • Какви са най-характерните нейни симптоми при условие, че се появят?
  • Защо е важно да се започне лечение?

Свързани:

Описание

Дифилоботриоза представлява опаразитяване с рибна тения Diphyllobothrium latum. Хелминтизация на човека се случва при консумация на сурова или недобре изпечена риба. Паразитът е по-известен като рибна тения.

Този вид се развива в няколко гостоприемника като например малки организми във водата най-често раци и след това продължава развитието си в рибите, които обикновено се хранят с раци. Човек се опаразитява след поглъщане на неправилно приготвена сладководна риба, съдържаща ларвите на тенията – корацидии.

Това заболяване е най-разпространено в регионите, където хората имат навика да се хранят със сурова или недобре термично обработена риба от реките и езерата.

У нас няма такава практика, но съществува риск при консумация на риба в заведенията, където е възможно работниците да не са спазили всички хигиенни стандарти за приготвянето на рибата. Рибната тения е изключително опасна, тъй като дължината и достига от 2 до 20 метра.

Какви са симптомите?

В повечето от случаите паразитозата протича безсимптомно. Червеите най-често се откриват, когато хората забележат яйцата или части от тях в изпражненията си.

Най-честите симптоми са:

• Диария и обща отпадналост;
• Стомашни спазми и болки в стомаха;
• Слабост и необичайна загуба на тегло;

От какво се причинява?

След като човек консумира замърсена риба ларвите на тенията попадат в червата му, като отнема между 3 и 6 седмици ларвите да достигнат полова зрялост, като възрастната тения понякога може да нарасне и до 30 метра. Това е най-големият паразит, който може да хелминтизира човек.

Лечение на дифилоботриоза

Опаразитяването с тении обикновено е незабележимо, но няма човек, който да желае да си отглежда тении в червата си. За щастие тенията може да бъде унищожени с единична доза от специфични медикаменти. Съществуват 2 вида лекарствени средства, които унищожават тенията – празинквантел и никлозамид.

Празинквантел се използва за различни видове паразитози. Предизвиква увреждане на клетъчната повърхност на хелминтите, като ги прави пропускливи за калциеви йони, като това предизвиква първоначално парализиране на червея и впоследствие увреждания на неговия тегумент. В това състояние тенията се изхвърля с изпражненията.

Никлозамид се предписва специално при опаразитяване с тении. Лекарството убива тенията и така мъртвият паразит преминава в изпражненията и се изхвърля от тялото.

Важно е да се започне лечение, тъй като рибната тения може да предизвика сериозни проблеми като анемия и запушване на червата. Лекарството се приема на празен стомах сутрин или вечер 3-4 часа след лека вечеря.

В деня, в който се приема единичната доза се препоръчва течна или полутечна лесно смилаема храна като супа, течна каша, пюре от картофи, мляко, кисели плодови сокове, сладък чай и т.н. Преди да приемете лекарствената доза изпийте една чаша вода с разтворени 2 грама натриев бикарбонат.

Как лесно можем да предотвратим опаразитяването с рибна тения?

• Когато приготвяте риба, я приготвяйте минимум на температура 54 градуса по Целзий.
• Замразявайте рибата при температура под -10 градуса по Целзий.
• Следвайте стандартите за безопасно приготвяне и съхраняване на храните като например измивайте преди и след приготвянето на рибата, за да избегнете кръстосано замърсяване на плодовете и зеленчуците.
• Избягвайте контакт с всички животни, които знаете, че са заразени с тения.
• Бъдете много внимателни, когато ходите в населени места в страната или в чужбина, където няма канализация. Това също важи, ако пътувате например в Африка, където обществения санитарен контрол е на много ниско ниво.

Рибна тения
4.6 (92.11%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2014 10:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи