Описание

Легионелоза или легионерска болест представлява остро протичаща бактериална инфекция, която се причинява от бактерии, наречени Legionella pneumophila.

Бактериите са получили своето наименование през 1976 година, когато по време на срещата на ветераните от войната във Филаделфия, много от тях се разболяват от пневмония. Въпреки че болестта е съществува и преди 1976 година, сега се поставят много по-често диагнози и при всяка пневмония лекарите правят изследвания и за наличието на Legionella pneumophilа.

Възможно е човек да се разболее по-всяко време на годината, но повечето случаи обикновено се откриват през лятото и началото на есента. Макар че легионерската болест може да бъде много сериозна, повечето нейни случаи могат да бъдат лекувани успешно.

Бактериите Legionella pneumophila също така могат да причинят по-леко грипоподобно заболяване, известно като треска Понтиак.

Какви са причините?

Хората обикновено се заразяват, когато вдишат мъгла или пара – водни аерозоли, съдържащи бактерии.Накратко бактериалната инфекция се предава по аерогенен път. Например можете да вдишате парата от джакузито в СПА центъра, което не е било правилно почистено и дезинфекцирано.

Други източници на зараза са фонтани, водни съоръжения в обществени басейни, хотели, круизни кораби, старчески домове и болници. Изобщо всяко водно съоръжение, което функционира при температура между 25 и 50 градуса по Целзий и е в състояние да генерира водни аерозоли е потенциален източник на заразяване с Legionella pneumophilа.

Тази болест не е заразна и бактериите, които я причиняват, от един човек не могат да се предадат на друг и да предизвикат заболяване. Оздравелите не придобиват имунитет срещу бактерията и след излекуването могат при повторно излагане отново да се разболеят.

Легионерската болест обикновено засяга хора на възраст на 45 години, особено ако те пушат или имат хронично заболяване на белите дробове като например астма. Хората с отслабена имунна система е по-вероятно да се разболеят.

Въпреки че даването на наименование на заболяването е свързано с разболяването на голяма група хора, легионерската болест се появява най-често в единични случаи.

Какви са симптомите?

Най-честите симптоми са:

• Кашлица;
• Студени тръпки;
• Висока температура;

По-рядко срещаните клинични изяви варират от мускулни болки, главоболие до болки в корема, задух и болка в гърдите. Признаците на заболяването се появяват от 2 дни до 2 седмици, след като човек е бил изложен на бактериите. Като симптомите варират от много леки до много тежки.

Лечение на легионелоза

В повечето случаи заболяването се поддава на лечение с антибиотици. Лечението продължава най-малко 5 дни. Високата температура се понижава или се нормализира още в първите няколко дни. За отзвучаването на кашлицата е необходимо повече време. Но трябва да започнете да се чувствате по-добре през първите няколко дни от лечението. Пълното възстановяване може да отнеме от 2 до 4 месеца.

Какво да направите, ако смятате, че сте били изложени на бактериите?

Повечето хора, които са били изложени на Legionella pneumophila не се разболяват, но ако смятате, че сте били изложени, консултирайте се с лекуващия си лекар. Трябва да можете да им кажете къде мислите, че може да сте били изложени, както и ако сте пътували през последните 2 седмици. Тази информация ще помогне за поставянето на правилната диагноза и за откриване на източника на бактериите и предотвратяване разболяването на други хора. Също така ако се разболеете от пневмония 2 седмици, след като сте били на хотел, трябва да се изследвате за Legionella pneumophilla.