С какво и как да облекчите болките в ставите при остеоартроза

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2015 11:02

С какво и как да облекчите болките в ставите при остеоартроза

Акценти:

  • Болки - облекчаване
  • Остеоартроза - ставна дегенерация
  • Отслабване функция - черен дроб

Свързани:

Остеоартроза се наричат цяла група заболявания, имащи сходна симптоматика. Заболяването е обусловено от стареенето и деформацията на ставните хрущяли.

И на изменение се подлагат не само хрущялите, но близко разположените кости, свръзки и мускули.

Навярно сте чували от възрастни хора оплаквания за болки в ставите. Нищо изненадващо няма в това. Тъй като именно болката и постепенното отслабване на функциите на ставите са основните клинични проявления на остеоартрозата.

Нека да разгледаме механизмите при артроза, а също и какво препоръчват лекарите за облекчаване на болезнените усещания.

Механизъм на възникване на болки при остеоартроза

При това заболяване основният механизъм на развитие на болките е ноцицептивния, макар че при пациентите може да се наблюдава болка от невропатичен характер.

Развитието на болката води до функционални нарушения на сърдечно-съдовата система, дихателната, храносмилането и на други системи на организма.

Основен механизъм, водещ до развитието на болкови синдром, се смята постепенната деградация и понижаване на синтеза на матрикса на хрущяла, загубата на характерните за него свойства да обира вибрациите, нарушаване на баланса на костния обмен в поддържащата кост с развитието на остеофити.

Механичният натиск върху обгръщащата кост води до появата на болки дори при неголеми физически натоварвания. Освен това при остеоартроза се развива възпаление в синовиналната обвивка – вторичен синовит, което води до появата на сутрешна скованост и болки от възпалителен характер.

Връзката между болката с определен вид движение свидетелства за засягане на тъканите около ставата, например при спазми на периартикуларните мускули или вследствие на фиброза на ставната капсула при остеоартроза.

Предимно нощните болки в областта на големите стави или по целите крайници най-често са обусловени от някакви нарушения на кръвоносните съдове – венозна хиперемия или невропатии – тунелни, коренчеви синдроми.

Как се облекчава болката в ставите?

Към настоящия момент се смята, че при остеопороза страдат всички структури, съставляващи ставата, а също и тъканите около ставите.

Това означава, че лечението на заболяването представлява комплексна задача. Това означава, че лечението на заболяването представлява комплексна задача, изискваща обединяване на усилията на лекари от различни специалности – ревматолози, ортопеди, невролози, хирурзи.

Много лекари поставят акцент върху това, че независимо от локализацията на болезнените усещания – коленни, тазобедрени, стави на китките и т.н, в началните стадии на заболяванията се препоръчва ограничаването до консервативните методи на лечение – физиотерапия, масажи, различни видове терапия с кал, а също и противовъзпалителни средства.

Следва също така да се има предвид, че множеството съществуващи препарати макар и да приглушават болката бързо и ефективно, трябва да се използват внимателно.

Ако се приемат редовно, освен привикване, могат да възникнат различни странични ефекти като различни язви, отслабване на функцията на черния дроб и промяна на състава на кръвта като цяло.

Затова следва да се предпочитат немедикаментозните методи на лечение.

Важно!

До ден днешен никой по света не е успял да спре диагнозата артроза – всички съществуващи методи на лечение позволяват в една или друга степен забавянето на процеса, но не и излекуване на ставите.

Лекарствени препарати за лечение на остеатроза

Комплексното лечение на остеоартроза предлага наред с ортопедичните и физиотерапевтичните методи да се прилагат специфични препарати.

При въвеждането им вътре в ставата, се неутрализира възпалението и се облекчава спазъма. За отстраняване на възпалението в ставата и в тъканите около се назначават противовъзпалителни средства – ибупрофен, диклофенак, индометацин, волтарен и т.н.

С какво и как да облекчите болките в ставите при остеоартроза
4.5 (89.64%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2015 11:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи