Разтоварващите ябълкови дни спомагат за очистване на организма от шлаките, за справянето с наднорменото тегло и за нормализиране обмяната на веществата.

Освен това райският плод понижава нивата на холестерола в кръвта. В ябълките присъстват почти всички необходими на организма витамини и минерали – пектин – растителни влакна, глюкоза и фруктоза, плодови киселини, калий.

Съществуват няколко варианта на ябълкова диета. Много популярна е например монодиетата, когато в продължение на 3-5 дни за закуска, обяд, вечеря и за следобедна закуска се изяждат по няколко ябълки.

Като течности през това време диетолозите препоръчват минерална вода и зелен чай без захар.

Да свалите няколко сантиметра от талията ще ви помогнат и разтоварващите ябълкови дни. Това е съвсем просто – 1 ден в седмицата яжте само ябълки, които са наистина райски плод. За година без усилия можете да свалите до 7 килограма.

Препоръки по диетата

Отслабването се осъществява, поради съдържащите се в ябълките полезни влакна, наричани пектини. Ябълка със среден размер с кората съдържа приблизително 3.5 грама влакна, тоест 10% от дневната норма, необходима на организма.

Неотдавнашните изследвания показват, че употребата на 2 ябълки дневно понижава нивата на холестерола с 16%. Освен това пектините препятстват запушването на кръвоносните съдове.

Този плод е необходимо да се яде с кората, тъй като в нея се съдържат всички полезни витамини и минерали.

Полезна е и още с това, че в нея се съдържа естественият антиоксидант – кверцетин, който неутрализира свободните радикали, отстранява от организма оловото и другите тежки метали, като по този начин понижава риска от образуването на свободни радикали.

Яжте на ден по 5 ябълкови семена – те осигуряват на вашия организъм необходимата денонощна доза йод.

Ябълките помагат за укрепването на имунната система и помагат за постоянно ниво на кръвната захар, като могат да се ядат сурови, във вид на пюре без добавена захар.

Също е полезно да се пие прясноизцеден. Средният плод съдържа приблизително 87 килокалории. На ден могат да се употребяват неограничено количество ябълки, но са достатъчни 5-10.

Ябълковият ден е по-добре да започне с каша от настъргани зелени плодове. Настържете на ренде 2 ябълки и ги изяжте сутрин на гладно.

От тях може да се приготви и прочистващ чай за отслабване – 1 супена лъжица изсушена кора се залива с 1 чаша вряла вода и се остава да престои 5-10 минути. Може да се пие и като обикновен чай, няколко пъти дневно.

Като леко слабително за през нощта е подходяща ябълково-млечната напитка – 2 ябълки се сваряват в 1 чаша мляко и половин чаша вода 5-7 минути, изпийте час след вечеря.

След приключването на ябълковата диета с цел запазване на резултата е най-добре в продължение на 1-2 дни да се пие оризова отвара, плодови сокове, да се ядат сухари и яйчени белтъци.

Това ще ви бъде нещо като захранване с цел да не се нахвърлите върху вредните храни, които вероятно преди сте консумирали.

Но тази диета не е подходяща за хора, които имат проблеми със стомаха, тъй като плодовите киселини дразнят стомашната лигавица, а това може да предизвика неприятни симптоми като киселини например.

Малък бонус

Ако желаете да спрете цигарите, но не е по силите ви да справите с вредния навик, направете една 3-дневна ябълкова диета със зелен чай. И ще успеете да победите вредния навик.