Красива, удобна, не се чупи и лесно се мие – съдовете за еднократна употреба могат да бъдат различни.

Малките чаши за кафе-автомат, опаковки за майонеза и масло, всевъзможни по дълбочина чинии и пластмасови поставки за яйца.

А също и разноцветни ножове, лъжици, вилици и удивително красиви детски прибори.

Без това многообразие едва ли ще мине пикникът сред природата и детският празник и кафе паузата по време на делови преговори.

Използването на съдове за еднократна употреба значително улеснява живота и спестява много време. Но не губим ли заради това нещо по-голямо - своето здраве?

Защо в една река не трябва да се влиза 2 пъти?

По примера на посудата за еднократна употреба разказваме от Lechenie.bg

Една покупка – 100 приложения?

Пластмасовата посуда и опаковките, в които се предлагат стоките, обикновено са предназначени за краткотраен контакт с хранителните продукти.

Приготвената в тях храна може да се съхранява не повече от денонощие.

А мариноването на домати, краставици, зеле и приготвяне на сладолед, йогурт – не се препоръчва.

Според учените, съдовете за еднократна употреба – това е предизвикателство за човешкия организъм, но само при повторно използване.

Повечето от представените на пазара съдове при дълготрайна употреба могат да предизвикат главоболие, отравяне с химически вещества и хронична умора, бронхиална астма.

Възможно е да способстват за образуване на злокачествени тумори и да съсипят здравето на жизненоважни органи и системи.

Откъде и защо толкова шокиращи данни?

По-подробно за вредата от пластмасовите съдове – по-нататък!

От какво са направени съдовете, с които се храним?

За производство на съдове за еднократна употреба производителят най-често използва следните материали – полистирол, поливинилхлорид, полипропилен и меламин.

Най-опасна е меламиновата посуда. Но и обикновената пластмаса има какво да ни изненада.

Полистирол

Разпознаването не е трудно – това са кухненски съдове с бял цвят.

Чаши за еднократна употреба, в които обикновено продават чай и меки чинии, в които се предлагат в точките за бързо хранене.

На самата посуда – най-често на дъното от обратна страна, стои маркировката PS.

И колкото и парадоксално да звучи, този знак означава, че в този съд не трябва да се държат горещи храни.

Ако в чашата от полистирол се налее гореща напитка, пластмасата се нагрява и започва да отделя стирол – опасно вещество, което има способност да се натрупва в организма.

С увеличаване на неговата концентрация това може да доведе до заболяване на бъбреците, черния дроб и не само.

Полипропилен

За разлика от предходния материал, съдовете имат едно неоспоримо предимство – могат да се нагряват без риск за здравето.

Лесно издържат на температури до 100 градуса.

Разпознаването на тези съдове е възможно по маркировката – триъгълник от стрелки с цифрата 5 вътре.

В него понякога се предлагат кафе или горещ обяд.

Дори и да не сте успели да похапнете в заведението, можем да си вземем със себе си храната и след това да сгреем на микровълновата.

В такива чаши не трябва да слагаме алкохол, тъй като под действието на етанол започва да отделя фенол и формалдехид.

Това са канцерогенни вещества, които подриват здравето на черния дроб и на бъбреците.

Меламин

Тази посуда е не само най-здравата и красивата сред всички представени, но и най-опасната.

Токсична и по право получава статус на съд-убиец. Учените твърдят, че токсичността на меламиновата посуда е 70 пъти над допустимите предели.