Сам мъж без жена – какво не е наред

Мария
Написана от Мария юли 22, 2016 00:28

Сам мъж без жена – какво не е наред

Акценти:

  • Жени - отношение
  • Очаквания - потенциални
  • Противоречиви - представи

Свързани:

Жените имат плеяда от предразсъдъци за самотните мъже. Особено за тези, за които е прието да се наричат заклети ергени. Има ли в тези стереотипи поне зрънце истина?

Вятърничавите донжуани, старите ергени, преданите синове… Как жените си обясняват, защо един мъж е сам и няма жена? Какво показва анализът на предубежденията, които ни пречат да се разбираме един друг?

„Аз съм предубедена към ергените“ – казва 46-годишната София. „Представям си го като оригинален, независим, каквато съм аз самата!“ Разведената 38-годишна Полина, майка на 3 дъщери, леко се бои от мъж, който, по нейни думи, 40 години се е варил в собствен сос.

Тя ги смята за егоисти, женкари и луди за това, че искат да са вечно независими. Как могат те да впишат в своя живот жена с деца и да ѝ бъдат верни.

Разсъжденията на жените са твърди, а понякога и резки. В тях се отразяват техните очаквания и често разочарования.

Успешни и независими, самотни и търсачи на любовни приключения – стереотипите са подобни, въпреки различията в опита с личния живот.

„Съблазнител“

Една от най-устойчивите представи за неженените. Ненадежден, сексуално невъздържан, самовлюбен, този мъж губи интерес към дамата веднага щом получи признак на симпатия.

Поколения излъгани жени заклеймявали изоставалите ги мъже и предавали на дъщерите си своето негодувание и неприязън към този мъжки образ.

Но невинаги отговорността за раздялата е на мъжа. Понякога жените неволно провокират разрив, заради тяхната увереност, че не могат да ги обичат постоянно и отношенията – рано или късно, се разпадат.

Тези, които не са били обичани в детството или са били предадени от първата си любов, остават със страха да не бъдат отхвърлени.

Те избягват общуването или сами си създават препятствия за него – ревност, ненаситно търсене на внимание, притискане, сравнение на партньора с други мъже му пречи да се разкрие напълно и в пълна степен да се потопи във връзката.

Техните чувства са противоречиви – искат да се обвържат, но се боят да не пострадат отново.

„Стар ерген със странности“

Още един характерен образ. Чудак, който винаги е живял сам, или с котка, той не е способен да се откаже, от който и да е свой навик и се страхува от всякакви промени.

Стереотипът не е напълно безобиден – помага на жената да забрави, че любовта – това са отстъпки и компромиси от двете страни, и едновременно да скрие от себе си, че и тя има такива навици на самотница – например, в неделя да не сваля пижамата до 2 на обяд, да гледа по 5 серии „Отчаяни съпруги“ наведнъж.

И когато питаш подобни жени кое е най-важното за тях в една възможна връзка, те отговарят – аз искам той да е добър, да ми подарява цвета – да ми купи апартамент, кола, да стане добър баща.

Такива жени говорят само за потенциалния мъж, за своите очаквания, понякога противоречиви – например, мъжът през цялото време да е у дома и едновременно да печели много.

А нима любовта не е път, който предстои двама души да изминат един срещу друг.

С подобно отношение на жените трудно би могъл да се постигне някакъв компромис, освен ако разбира се не са склонни да го направят.

Сам мъж без жена – какво не е наред
4.6 (92.24%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 22, 2016 00:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи