Сап

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2015 20:21

Сап

Акценти:

  • Сап
  • Причини
  • Симптоми
  • Епидемиология

Свързани:

Сапът е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се със септично протичане и образуването по кожата и лигавиците на пустули, язви и множество абсцеси във вътрешните органи.

Какви са причините?

Причинителят на сапа е Pseuclomonas mallei и представлява грам-отрицателна бактерия с дължина 2-4 микрона и с ширина 0.5-1 микрона със заоблени или леко заострени краища.

Спори и капсули не образуват, нямат камшичета, добре расте в обикновена хранителна среда. Във външна среда /вода, почва/ се съхранява 1-1.5 месеца. Умира при нагряване и при въздействие на различни дезинфекциращи препарати.

Патогенът /ин витро/ е чувствителен към стрептомицин, към антибиотиците от тетрациклиновата група и към някои сулфонамиди.

Епидeмиология

Източник на инфекцията са някои домашни животни /коне, мулета, магарета, камили/, особено болните от острата форма на инфекциозното заболяване. Към настоящия момент сапът се среща в някои страни в Азия, Африка и Южна Америка.

В България не се среща, може би, вече повече от век. Човекът много рядко се разболява от сап. Заразяването се осъществява при попадане на инфекциозния микроорганизъм на увредена кожа и по лигавиците на респираторния и храносмилателния тракт.

В лабораторни условия е възможно аерогенно заразяване.

Патогенеза

Врата на инфекцията са увредената кожата или лигавиците. На мястото на проникването на бактерията могат да се образуват нодули – грануломи, които впоследствие изчезват. Pseuclomonas mallei прониква в регионалните лимфни възли, където се развива гноен възпалителен процес.

След това по хематогенен път бактерията причинител се разпространява по целия организъм и обуславя възникването на вторични септични огнища в мускулите и вътрешните органи. Образувалите се лезии е възможно и да се отворят.

Често се засягат белите дробове, в които се развива фиброза и абсцеси. Възможно е да се развият гнойни менингити и абсцеси на главния мозък.

Какви са симптомите?

Инкубационният период в повечето случаи продължава 1-5 денонощия. Заболяването започва рязко с втрисане и повишаване на температурата на тялото, главоболие, отпадналост, болки в мускулите и ставите.

На мястото на проникване на бактерията се образува папула с тъмночервен цвят, която бързо се превръща в гнойна пъпка, а след това в язва. Впоследствие след генерализацията на инфекцията се появяват множество гнойни мехурчета, голяма част от които се превръщат в язви.

Характерната за сапа лезия е подобна на кратер, чието дъно е изпълнено с мастен секрет, а около нея се формират възелчета, които некротизират. Особено често се засяга кожата на лицето.

Впоследствие инфекцията обхваща вътрешните органи, най-често белите дробове, а също и мускулите, хрущялите и костите. Образуват се абсцеси и дълбоки инфилтрати с последващо развитие на гноен процес. Общото състояние на болния рязко се влошава и бързо развива треска.

Понижава се артериалното му налягане, сърдечните му тонове стават глухи, появяват се слузесто-кървави храчки. Чрез рентгенография и клинично се установява конфлуентна пневмония.

Хроничната форма на сапа се развива постепенно, протича под формата на обостряния и ремисии.

Основните клинични симптоми са обща интоксикация, фебрилитет, проявяващ се по необичаен начин, множество гнойни пъпки, които лесно се преобразуват в язви, абсцеси в мускулите с образуването на характерни фистули, развива се пневмония с множество абсцеси. Възможно е също така възникването на кахексия и обща амилоидоза.

Лечение на сап

Назначава се сулфатиозол във високи дози в продължение на 25-30 дни като терапията се съчетава с предписване на общоукрепващи средства – витамини, оксигенотерапия преливане на кръв. При формирани абсцеси се извършва хирургически дренаж.

Прогнозата при острата форма на заболяването при нелекуване е винаги неблагоприятна. При хроничната летален изход се регистрира при около 50% от случаите. Съвременните методи на лечение особено при ранно започване на терапията, правят прогнозата много по-благоприятна.

Сап
4.4 (87.27%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2015 20:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи