Саркоидоза

Мария
Написана от Мария септември 29, 2014 13:50

Саркоидоза

Акценти:

  • Какво представлява саркоидозата?
  • Възможно ли да бъде предотвратена?
  • Как да си помогнем сами?

Свързани:

Какво е саркоидоза?

Саркоидоза е заболяване, характеризиращо се със специфичен вид възпаление на различни тъкани на тялото. Възможно е да се развие в почти всеки орган в тялото, но най-често започва в белите дробове или лимфните възли.

Когато заболяването прогресира микроскопични бучки със специфична форма, наречени грануломи, се появяват в засегнатите тъкани. В повечето случаи грануломите изчезват от само себе си.

Много рядко, когато грануломите не изчезнат, засегнатите тъкани остават възпалени и започва формирането на фиброзна нефукционална тъкан.

Освен белите дробове и лимфните възли органи, които по-често биват засегнати са черния дроб, кожата, сърцето, нервната система и бъбреците като честотата на заболеваемост е по реда на изброяване.

Какви са симптомите?

Заболяването може да се появи внезапно и да се саморазреши. Алтернативно, то може да прогресира постепенно и продължава да предизвиква признаци и симптоми, които се появяват внезапно и изчезват понякога за цял живот.

Симптомите зависят от това кои са засегнатите тъкани и органи:

• Недостиг на въздух /задух/ и кашлица, която не отшумява, са сред първоначалните симптоми на заболяването;
Други възможни симптоми са:
• Безпричинна загуба на тегло;
• Отпадналост;
• Нощни изпотявания;
• Повишена телесна температура;
• Общо усещане за влошено здравословно състояние;

Важно е да се отбележи, че заболяването саркоидоза не е осакатяващо . И най-често се излекува от само себе си обикновено за около 24-36 месеца. Дори и да продължи по-дълго, повечето засегнати могат да продължат живота си, както обикновено.

Какви са причините?

Причината не е известна. Понастоящем се смята, че заболяването не се дължи на анормална имунна реакция. Не е известно дали имунното смущение се инициира от чуждо вещество, лекарство, вирус или някакъв химикал.

Заболяването не е заразно и приятелите и семейството на засегнатото лице няма да го прихванат от него. Въпреки че клиничното състояние може да се появи при вече наличен случай в семейството, няма доказателства, че то е наследствено.

Лечение на саркоидоза

За щастие, повечето хора с това заболяване не се нуждаят от лечение. Симптомите не водят до инвалидност и обикновено изчезват спонтанно.

Когато се назначава терапия, основната цел е да се запази функцията на белите дробове и другите засегнати органи на тялото и да се облекчат симптомите. Заболяването се счита за неактивно, щом веднъж симптомите изчезнат.

Кортикостероидите остават основното средство за лечение при възпаление и образуване на грануломи. Преднизонът е може би най-често предписваният кортикостероид днес, но също се използва и преднизолон.

Решението на лекаря зависи от засегнатите органи и доколко възпалението прогресира. Ако болестта се появява със силно изострени симптоми, лекарят може да предпише кортикостероиди.

Но за момента не съществува лечение, което да предизвика обрат при настъпване на фиброза – формиране на нефункционална тъкан, което състояние се развива при силно напреднала саркоидоза.

Как да си помогнем сами?

• Не трябва да пушите или трябва да направите всичко възможно да откажете цигарите;
• Трябва да избягвате излагането на вещества като например прах и химикали, които могат да навредят на белите дробове;
• При евентуални болки в краката можете да използвате болкоуспокояващи и да слагате често студени компреси.

Възможно ли е предотвратяване на саркоидоза?

Причината за заболяването все още остава неизвестна, затова към настоящия момент не е известен начин за неговото предотвратяване или излекуване.

Саркоидоза
4.6 (91.35%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2014 13:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи