Какво е саркоидоза?

Саркоидоза е заболяване, характеризиращо се със специфичен вид възпаление на различни тъкани на тялото. Възможно е да се развие в почти всеки орган в тялото, но най-често започва в белите дробове или лимфните възли.

Когато заболяването прогресира микроскопични бучки със специфична форма, наречени грануломи, се появяват в засегнатите тъкани. В повечето случаи грануломите изчезват от само себе си.

Много рядко, когато грануломите не изчезнат, засегнатите тъкани остават възпалени и започва формирането на фиброзна нефукционална тъкан.

Освен белите дробове и лимфните възли органи, които по-често биват засегнати са черния дроб, кожата, сърцето, нервната система и бъбреците като честотата на заболеваемост е по реда на изброяване.

Какви са симптомите?

Заболяването може да се появи внезапно и да се саморазреши. Алтернативно, то може да прогресира постепенно и продължава да предизвиква признаци и симптоми, които се появяват внезапно и изчезват понякога за цял живот.

Основните симптоми често включват умора, лека до умерена треска, загуба на тегло, общо усещане за недобро здраве и недостиг на въздух, което се проявява чрез задух или кашлица, която може да бъде упорита и да не отминава лесно. Тези симптоми са най-честите и често се появяват в началните стадии на заболяването.

Допълнителни симптоми могат да включват чувство на неподготвеност или слабост, нощни изпотявания, болка в гърдите, сух хъски звук при дишане, сърцебиене и дори чувство за дискомфорт или болка при дълбоко дишане.

Един от ключовите аспекти на саркоидозата е нейната самоограничителна природа. В мнозинството случаи заболяването се резорбира само от себе си за период от около 24 до 36 месеца.

Въпреки това, при някои пациенти тя може да продължи по-дълго или дори да стане хронична. В такива случаи симптомите могат да се управляват с лечение, което обикновено включва краткотраен курс на стероидни лекарства.

Саркоидозата може да засегне различни системи в организма, включително лимфни възли, белите дробове, очите, кожата, сърцето и други органи.

Тъй като симптомите могат да бъдат разнообразни и вариативни, е важно пациентите да получават редовни прегледи и да се консултират с лекар, за да се установи точната диагноза и да се управляват евентуални последствия.

Подкрепата от близките и подходящото медицинско наблюдение са от изключителна важност за пациентите със саркоидоза, тъй като това може да помогне за управлението на симптомите и за гарантиране на качеството на живот през целия период на заболяването.

Въпреки че това е хронично заболяване, мнозинството пациенти успяват да водят нормален живот, дори ако симптомите продължат или се възстановят след период на активност на заболяването.

Какви са причините?

Причината не е известна. Понастоящем се смята, че заболяването не се дължи на анормална имунна реакция. Не е известно дали имунното смущение се инициира от чуждо вещество, лекарство, вирус или някакъв химикал.

Заболяването не е заразно и приятелите и семейството на засегнатото лице няма да го прихванат от него.

Въпреки че клиничното състояние може да се появи при вече наличен случай в семейството, няма доказателства, че то е наследствено.

Лечение на саркоидоза

За щастие, повечето хора с това заболяване не се нуждаят от лечение. Симптомите не водят до инвалидност и обикновено изчезват спонтанно.

Когато се назначава терапия, основната цел е да се запази функцията на белите дробове и другите засегнати органи на тялото и да се облекчат симптомите. Заболяването се счита за неактивно, щом веднъж симптомите изчезнат.

Кортикостероидите остават основното средство за лечение при възпаление и образуване на грануломи. Преднизонът е може би най-често предписваният кортикостероид днес, но също се използва и преднизолон.

Решението на лекаря зависи от засегнатите органи и доколко възпалението прогресира. Ако болестта се появява със силно изострени симптоми, лекарят може да предпише кортикостероиди.

Но за момента не съществува лечение, което да предизвика обрат при настъпване на фиброза – формиране на нефункционална тъкан, което състояние се развива при силно напреднала саркоидоза.

Как да си помогнем сами?

За да подпомогнете своето здраве и управлението на симптомите при саркоидоза, съществуват някои ключови стъпки, които можете да предприемете в ежедневието си.

Първо и най-важно, прекратете употребата на тютюневи изделия, особено цигарите. Никотинът и токсините, които се намират в тютюна, могат да влошат симптомите на саркоидозата и да увеличат риска от усложнения.

Ако пушите, консултирайте се с медицински специалист или програма за прекратяване на тютюнопушенето, за да получите подходяща подкрепа и съвети за отказ от цигарите.

Следващата важна стъпка е да избягвате излагането на потенциално вредни вещества като прах и химикали, които могат да влошат симптомите и да увеличат възпалителния процес в белите дробове.

Но ако излагането на подобни материи е неизбежно, носете защитна маска или друга подходяща защита, която може да намали въздействието на вредните вещества върху вашите дихателни пътища.

Възможно ли е предотвратяване на саркоидоза?

Причината за заболяването все още остава неизвестна, затова към настоящия момент не е известен начин за неговото предотвратяване или излекуване.