Какво е саркоидоза?

Саркоидоза е заболяване, характеризиращо се със специфичен вид възпаление на различни тъкани на тялото. Възможно е да се развие в почти всеки орган в тялото, но най-често започва в белите дробове или лимфните възли.

Когато заболяването прогресира микроскопични бучки със специфична форма, наречени грануломи, се появяват в засегнатите тъкани. В повечето случаи грануломите изчезват от само себе си.

Много рядко, когато грануломите не изчезнат, засегнатите тъкани остават възпалени и започва формирането на фиброзна нефукционална тъкан.

Освен белите дробове и лимфните възли органи, които по-често биват засегнати са черния дроб, кожата, сърцето, нервната система и бъбреците като честотата на заболеваемост е по реда на изброяване.

Какви са симптомите?

Заболяването може да се появи внезапно и да се саморазреши. Алтернативно, то може да прогресира постепенно и продължава да предизвиква признаци и симптоми, които се появяват внезапно и изчезват понякога за цял живот.

Симптомите зависят от това кои са засегнатите тъкани и органи:

• Недостиг на въздух /задух/ и кашлица, която не отшумява, са сред първоначалните симптоми на заболяването;
Други възможни симптоми са:
• Безпричинна загуба на тегло;
• Отпадналост;
• Нощни изпотявания;
• Повишена телесна температура;
• Общо усещане за влошено здравословно състояние;

Важно е да се отбележи, че заболяването саркоидоза не е осакатяващо . И най-често се излекува от само себе си обикновено за около 24-36 месеца. Дори и да продължи по-дълго, повечето засегнати могат да продължат живота си, както обикновено.

Какви са причините?

Причината не е известна. Понастоящем се смята, че заболяването не се дължи на анормална имунна реакция. Не е известно дали имунното смущение се инициира от чуждо вещество, лекарство, вирус или някакъв химикал.

Заболяването не е заразно и приятелите и семейството на засегнатото лице няма да го прихванат от него. Въпреки че клиничното състояние може да се появи при вече наличен случай в семейството, няма доказателства, че то е наследствено.

Лечение на саркоидоза

За щастие, повечето хора с това заболяване не се нуждаят от лечение. Симптомите не водят до инвалидност и обикновено изчезват спонтанно.

Когато се назначава терапия, основната цел е да се запази функцията на белите дробове и другите засегнати органи на тялото и да се облекчат симптомите. Заболяването се счита за неактивно, щом веднъж симптомите изчезнат.

Кортикостероидите остават основното средство за лечение при възпаление и образуване на грануломи. Преднизонът е може би най-често предписваният кортикостероид днес, но също се използва и преднизолон.

Решението на лекаря зависи от засегнатите органи и доколко възпалението прогресира. Ако болестта се появява със силно изострени симптоми, лекарят може да предпише кортикостероиди.

Но за момента не съществува лечение, което да предизвика обрат при настъпване на фиброза – формиране на нефункционална тъкан, което състояние се развива при силно напреднала саркоидоза.

Как да си помогнем сами?

• Не трябва да пушите или трябва да направите всичко възможно да откажете цигарите;
• Трябва да избягвате излагането на вещества като например прах и химикали, които могат да навредят на белите дробове;
• При евентуални болки в краката можете да използвате болкоуспокояващи и да слагате често студени компреси.

Възможно ли е предотвратяване на саркоидоза?

Причината за заболяването все още остава неизвестна, затова към настоящия момент не е известен начин за неговото предотвратяване или излекуване.