Съвършено летни – какви видове рак предизвикват слънцето и жегата

Мария
Написана от Мария юли 1, 2016 16:36

Съвършено летни – какви видове рак предизвикват слънцето и жегата

Лятото е едно от най-обичаните годишни времена. Всички го очакваме с нетърпение, радваме му се. Но именно топлото време от годината и периодът на отпуските могат да станат опасни.

Именно през лятото много от нас се отпускат – започват да се хранят неправилно, излизат навън под палещите лъчи на слънцето без защита на кожата, не използват слънцезащитни кремове и очила, изгарят до такава степен на плажа, че им се появяват зачервявания и мехури на кожата.

А всичко това може впоследствие – след 2-5 години, пагубно да се отрази на здравословното състояние. Какви онкологични последствия може да повлече след себе си необмисленото лятно поведение и как може да се предотврати опасното заболяване.

Нарушение на бариерите

Първо, разбира се, водещ летен вид злокачествени тумори са меланомите и другите варианти на рак на кожата. Кожата, всъщност, е скафандър на човека, защитаващ го от въздействието на външните фактори.

Именно кожната повърхност първа реагира на ултравиолетовата радиация, вятър, студ и т.н. Когато се изтощят механизмите с компенсаторен характер, започват и проблемите.

При слънчево изгаряне или продължителна травма на бенка може да настъпи нарушение в нейната регулация, което води до начало на формиране на тумори.

Изкуствената или слънчевата светлина уврежда генетичният апарат на кожните клетки, предизвиквайки мутации в тях.

И по-точно, това се случва в меланоцитите – тези клетки, които съдържат тъмният пигмент меланин, отговарящ цвета на кожата, очите, и други органи.

При хората със светла кожа, светлосини очи и светли коси – истинските блондинки и тези с рижава коса, след по-продължителен престой на слънце е особено повишен рискът от разболяване от меланома или рак на кожата.

Също ултравиолетовата предизвиква у тях увеличаване на количеството и размерите на бенките по тялото.

Ракът на кожата има характерни симптоми, при установяване на които следва колкото е възможно по-бързо да се потърси лекарска помощ.

Включително и промяна на външния вид на бенките – техният растеж, потъмняване или обратното, поява на неравни краища, зачервяване, а също и сърбеж на кожата и болезнени усещания.

Към групата на общите признаци, се отнася и наличието на дълго незарастващи язви, уплътняване на участъците от кожата и т.н.

И профилактиката на рака на кожата не е толкова сложна. Необходимо е при горещо време, особено ако човек смята да ходи на плаж, да нанесе на кожата си крем с висока степен на защита.

Освен това следва редовно да го обновява на кожата, приблизително веднъж на час и след всяко излизане от водата.

Допълнително трябва да се използват шапки за глава и тъмни очила, които защитават и кожата на лицето, и най-вече в областта на очите, където е доста по-тънка.

Също не се препоръчва излизането навън в най-горещото време. Оптималното време за това е от 6 до 10 часа и след 16 часа. В това време слънцето вече не е толкова безпощадно.

Беззащитни гърди

Тъканите на женските гърди са много нежни, и излишъкът от слънце им въздейства изключително негативно. Заради това и техният хормонален баланс се нарушава, което може да стане причина за злокачествени заболявания.

Опасно преяждане

Неправилното и излишно хранене, употребата на сладки и много газирани напитки – всичко това сериозно претоварва храносмилателната и ендокринната система, затова и трябва да забравим за безразборното хранене по време на почивка.

Съвършено летни – какви видове рак предизвикват слънцето и жегата
4.5 (89.62%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 1, 2016 16:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи