Лятото е едно от най-обичаните годишни времена. Всички го очакваме с нетърпение, радваме му се. Но именно топлото време от годината и периодът на отпуските могат да станат опасни.

Именно през лятото много от нас се отпускат – започват да се хранят неправилно, излизат навън под палещите лъчи на слънцето без защита на кожата, не използват слънцезащитни кремове и очила, изгарят до такава степен на плажа, че им се появяват зачервявания и мехури на кожата.

А всичко това може впоследствие – след 2-5 години, пагубно да се отрази на здравословното състояние. Какви онкологични последствия може да повлече след себе си необмисленото лятно поведение и как може да се предотврати опасното заболяване.

Нарушение на бариерите

Първо, разбира се, водещ летен вид злокачествени тумори са меланомите и другите варианти на рак на кожата. Кожата, всъщност, е скафандър на човека, защитаващ го от въздействието на външните фактори.

Именно кожната повърхност първа реагира на ултравиолетовата радиация, вятър, студ и т.н. Когато се изтощят механизмите с компенсаторен характер, започват и проблемите.

При слънчево изгаряне или продължителна травма на бенка може да настъпи нарушение в нейната регулация, което води до начало на формиране на тумори.

Изкуствената или слънчевата светлина уврежда генетичният апарат на кожните клетки, предизвиквайки мутации в тях.

И по-точно, това се случва в меланоцитите – тези клетки, които съдържат тъмният пигмент меланин, отговарящ цвета на кожата, очите, и други органи.

При хората със светла кожа, светлосини очи и светли коси – истинските блондинки и тези с рижава коса, след по-продължителен престой на слънце е особено повишен рискът от разболяване от меланома или рак на кожата.

Също ултравиолетовата предизвиква у тях увеличаване на количеството и размерите на бенките по тялото.

Ракът на кожата има характерни симптоми, при установяване на които следва колкото е възможно по-бързо да се потърси лекарска помощ.

Включително и промяна на външния вид на бенките – техният растеж, потъмняване или обратното, поява на неравни краища, зачервяване, а също и сърбеж на кожата и болезнени усещания.

Към групата на общите признаци, се отнася и наличието на дълго незарастващи язви, уплътняване на участъците от кожата и т.н.

И профилактиката на рака на кожата не е толкова сложна. Необходимо е при горещо време, особено ако човек смята да ходи на плаж, да нанесе на кожата си крем с висока степен на защита.

Освен това следва редовно да го обновява на кожата, приблизително веднъж на час и след всяко излизане от водата.

Допълнително трябва да се използват шапки за глава и тъмни очила, които защитават и кожата на лицето, и най-вече в областта на очите, където е доста по-тънка.

Също не се препоръчва излизането навън в най-горещото време. Оптималното време за това е от 6 до 10 часа и след 16 часа. В това време слънцето вече не е толкова безпощадно.

Беззащитни гърди

Тъканите на женските гърди са много нежни, и излишъкът от слънце им въздейства изключително негативно. Заради това и техният хормонален баланс се нарушава, което може да стане причина за злокачествени заболявания.

Опасно преяждане

Неправилното и излишно хранене, употребата на сладки и много газирани напитки – всичко това сериозно претоварва храносмилателната и ендокринната система, затова и трябва да забравим за безразборното хранене по време на почивка.