Шофиране без опасност за здравето – тайните на комфортното пътуване в летните горещини

Мария
Написана от Мария август 14, 2015 12:13

Шофиране без опасност за здравето – тайните на комфортното пътуване в летните горещини

Акценти:

  • Слушане на музика - вредно
  • Зад волана - сънливост
  • Рак на кожата - предпазване

Свързани:

От какво най-много се боят водачите на автомобили? Разбира се от катастрофи! Но ако вярваме на учените, рискът да попаднат в такава е нищожно малък в сравнение с потенциалната опасност за здравето, която представлява сам по себе си самият автомобил.

Шофьорите са принудени да дишат отровните изпарения, в резултат на което в организма попадат опасни съединения

Същевременно климатикът почти не предпазва от токсини, тъй като в изпаренията има огромно количество фини частици, които преминават през неговите филтри. Опасност представлява и самият автомобил, при това колкото и стария, така и този едва слязъл от конвейера.

С износването каучуковите покрития автомобила отделят прах, вреден за лигавиците на очите, кожата и дихателните органи. Дори и изгорелите газове по своите канцерогенни характеристики са по-малко вредни от каучуковата прах. А в новите автомобили активно се токсини от винила и пластмасата в купето.

Какво да правим?

Своевременно минавайте технически преглед на автомобила си, това все пак е задължително според Закона за движение по пътищата, ремонтирайте вашия „железен кон“.

Колата, която току що е излязла от автосалона, не трябва да се шофира повече от 2 часа дневно. И разбира се в свободното време е препоръчително по-често да се разхождате на чист въздух.

Продължителното време, прекарано зад волана в слънчеви дни

Опасност има дори вдигнати стъкла. Това е така, защото стъклото, поглъщайки слънчевите лъчи тип В, е безсилно преди канцерогенните лъчи тип А, затъмнените стъкла също не са спасение – между впрочем през последните години те са забранени.

Какво да правим?

Колкото и странно да ви се струва, ако планирате дълго пътуване в горещ ден, по откритите части на тялото е необходимо да нанесете слънцезащитен крем. А също така да си сложите слънчеви очи, които предпазват от ултравиолетовата радиация не само роговицата, но и нежната кожа около очите.

Шофьорите – потенциални жертви на остеохондрозата

Гръбнакът на водачите на автомобили страда много силно, тъй като дългият му престой в напрегната поза не е полезен за него. Особено ако се отчете, че шофьорите се движат малко и когато не са зад волана.

Какво да правим?

Повишете двигателната си активност, започнете да плувате. Или редовно правете лека гимнастика.

Разположете краката на ширината на раменете, подпрете пояса си с юмруци, леко присвийте колене и се изпънете малко назад. В този момент трябва да се напрегнете така, че да усетите мускулна вибрация в пояса, коремните мускули и под коленете.

Останете в това положение за 10-15 секунди като преди това сте направили вдишване.

Много е полезно да повисите на лост – това разтоварва гръбнака.

Лежейки по гръб, свийте крака в коленете, обхванете ги с ръце и се полюлейте като лодка. Това упражнение действа благоприятно на прешлените на поясно-кръстния отдел на гръбначния стълб.

Слушането на музика зад волана е вредно

Израелски учени предупреждават, че хората, слушащи музика с бърз ритъм 2 пъти по-често попадат в катастрофи в сравнение с почитателите на бавни композиции. От друга страна лиричните и спокойни мелодии могат да унесат шофьора, което е не по-малко опасно.

Какво да правим?

Най-добре е никога да не сядате зад волана уморени и сънливи, за да не може никаква музика да ви приспи. Но ако сте бодри и пълни със сили, то вероятно най-подходяща за вас ще бъде музиката със средна сила. Все пак е доказано, че любимата музика прави сърдечният ритъм по-стабилен и устойчив.

Шофиране без опасност за здравето – тайните на комфортното пътуване в летните горещини
4.6 (92.09%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 14, 2015 12:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи